Свинина б'є рекорди: чому м'ясо подорожчало вдвічі і що буде далі

Читать на русском
Автор
Новина оновлена 31 жовтня 2025, 11:36

Експерти попередили про нову хвилю подорожчання свинини взимку

Ціни на свинину в Україні пережили справжні гойдалки цього року: спочатку м'ясо подорожчало майже вдвічі, потім за місяць впало на 20%. А тепер експерти попереджають про нові ризики через блекаути та загрозу нових спалахів африканської чуми свиней.

У вересні закупівельна ціна на живу вагу сягала рекордних 100 гривень за кілограм, але вже наприкінці жовтня обвалилася до 75-80 гривень. "Телеграф" з'ясував у експертів галузі, які фактори спричинили такі різкі коливання, чи буде нове подорожчання взимку та чи варто українцям робити запаси м'яса.

Поголів'я свиней скоротилося майже вдвічі

Головна причина цінового шоку – катастрофічне скорочення поголів'я свиней в Україні. За даними аналітика асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Максима Гопки, у вересні 2025 року в країні утримували 4,8 мільйона свиней, що на 240 тисяч менше, ніж торік.

Проте Микола Бабенко, директор Асоціації "М'ясної галузі", у коментарі "Телеграфу" називає офіційну статистику далекою від реальності. "Не більше 3,5 мільйонів. Статистичні дані вони умовно можуть порахувати поголів'я в промисловому секторі. Але там немає жодного обліку і ця статистика зараз не ведеться", – пояснив експерт.

Микола Бабенко

За його словами, галузь втратила майже 2 мільйони голів свиней. Головний удар завдала африканська чума – у 2024 році від неї загинув мільйон свиней лише в приватному секторі. "Це якраз і стало причиною скорочення до такого антирекорду, якого в Україні ще ніколи не було", – констатував Бабенко.

Від 50 до 100 гривень: цінові гойдалки року

Ціни на свинину цього року пережили справжні американські гірки. Аналітичний відділ Асоціації "Свинарі України" у коментарі "Телеграфу" детально розписав динаміку вартості.

На початку року закупівельна ціна становила 70 гривень за кілограм живої ваги, у першому кварталі закріпилася на рівні 75 гривень. У квітні з підготовкою до Великодня котирування переступили позначки 80 та 90 гривень. Влітку, в період сезонно ослабленої пропозиції, ціна подолала позначку 95 гривень, а в окремих регіонах фіксували понад 100 гривень.

Але найдраматичніші зміни відбулися восени. Генеральний директор ТОВ "МК М'ясний" та голова Ради Асоціації "М'ясної галузі" Олександр Скорик у коментарі "Телеграфу" пояснив причину: "Компанія "АПК-Інвест", яка розміщалася в Покровську, через військові дії повністю розпродали поголів'я. І найбільший виробник України вийшов з ринку і почався дефіцит".

Олександр Скорик

Про масштаби проблеми свідчить ще один факт: два тижні тому шахеди знищили свинокомплекс у Нововодолазькому районі. "20 шахедів прилетіли і просто знищили поголів'я – 13 тисяч свиней, знищили підприємство", – повідомив Скорик.

Ціна злетіла до 102-104 гривень за кілограм живої ваги. Проте вже в жовтні почалося різке падіння.

За жовтень середня ціна кілограма свинини живою масою втратила понад 20 гривень: якщо на початку місяця середньозважена ринкова позначка складала 97,6 гривень за кілограм, то наприкінці показник зупинився на рівні 77,05 гривень за кілограм, –

Чому ціни різко впали: три фактори

  • Перший фактор – сезонність. "Сьогоднішнє сезонне зниження ціни у нас кожного року. На це є ряд об'єктивних причин. По-перше, велика кількість поголів'я виходить на ринок. Плюс домашня птиця тисне на ринок", – пояснив Скорик.

У жовтні-листопаді традиційно відбувається відкат котирувань через зниження споживчої активності. Період пікніків та відпусток завершено, населення готується до опалювального сезону. Водночас сезонно росте пропозиція свинини – у холодну пору тварини швидше доростають до забійної кондиції.

  • Другий фактор – відновлення поголів'я після чуми. "І приватний сектор, і промисловий сектор які постраждали від африканської чуми свиней, впродовж 2025 року нарощували поголів'я. Тому що маржинальність, рентабельність вирощування свиней була понад 100% по року", – розповів Бабенко.

Надлишок пропозиції, який сформувався наприкінці року, призвів до зменшення цін. Різниця між вереснем та кінцем жовтня – мінус 20%.

  • Третій фактор – імпорт з Європи. Через брак живця на внутрішньому ринку Україна різко наростила закупівлі. У вересні імпортували 6 тисяч тонн свинини – у 15 разів більше, ніж у попередні роки. "Причина – брак живця на внутрішньому ринку. Це спричинило пошук нового альтернативного джерела постачання. Ним виявились країни Європейського Союзу", – пояснив Гопка у коментарі ЗМІ.

Як блекаути впливають на вартість м'яса

Енергетична криза додає свою лепту до подорожчання. Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук попередив: у разі тривалих відключень ціни на м'ясо можуть зрости до 30%. Але експерти м'ясної галузі налаштовані більш стримано.

Скорик детально розповів про вплив блекаутів на виробництво: "Коли підприємство повністю переключається 3-4 рази на добу на генератори, потужність генераторів приблизно 2 МВт, то це 500-600 літрів солярки дизельного пального на годину. Це при собівартості електричної енергії на дизелю приблизно 15-16 гривень мінімум".

Для свинарства відключення особливо критичні.

Без вентиляції у свинарстві не можна на довгу кількість часу, система годування теж. Це все працює на генераторах і впливає на собівартість дуже сильно, –

Проте на відміну від молочної галузі, де говорять про можливе подешевшання, ситуація зі свининою складніша через багатофакторність.

Африканська чума: головна загроза галузі

Найбільший ризик для ринку – нові спалахи африканської чуми свиней. І тут експерти малюють драматичну картину. "Ситуація на кінець 2025 року дуже схожа із ситуацією на кінець 2024 року. Тобто поголів'я відновилося і якщо почнуться спалахи, як це було минулого року, то торгівля нелегально інфікованими від АЧС свиньми може просто ринок обвалити", – попередив Бабенко.

За його словами, ціна може впасти вдвічі – з нинішніх 75-80 до 40-50 гривень.

Саме така ціна і була в минулому році через чуму. Коли масово виникали спалахи африканської чуми в промисловому комплексі, в приватних домогосподарствах, люди, щоб якісь гроші врятувати, продавали свиней, які інфіковані, –

Вакцини від африканської чуми в Україні досі немає. "Вона в світі є, вона вже третій рік успішно застосовується в азійських країнах. Але в нас просто це для недоброчесних свинокомплексів був регулятор маржинальності", – розповів Бабенко.

Що буде з цінами до Нового року

Експерти прогнозують невелике зростання цін у грудні. "Зазвичай, у нас після падіння йде невеликий підйом, і він вже залишається ближче до Нового року. Тому, я думаю, що до Нового року ціна підніметься десь приблизно на 7-10 гривень на живу вагу", – спрогнозував Скорик.

Це означає, що закупівельна ціна може досягти 85-90 гривень за кілограм, а в роздрібній торгівлі м'ясо подорожчає на 15-20 гривень. Для розуміння: вихід м'яса із кілограма живої ваги – 50%. Тобто якщо закупівельна ціна 80 гривень, то кілограм м'яса без жиру та кісток вже коштує мінімум 160 гривень, а з націнками торгових мереж – 200 гривень і більше.

Ціни на свинину в різних мережах супермаркетів

Асоціація "Свинарі України" підтверджує тенденцію: "У кінці листопада котирування на ринку свинини зазвичай відновлюються, адже підвищується попит на свинину з боку м'ясопереробників, які починають підготовку до зимових свят".

Проте є три сценарії розвитку подій до кінця року, як пояснив Бабенко:

  • Оптимістичний – ціни стабілізуються на рівні 80-85 гривень.
  • Базовий – зростуть до 85-90 гривень перед святами.
  • Песимістичний – спалах африканської чуми обвалить ринок до 40-50 гривень.

Питання профілактики і питання контролю недопущення поширення африканської чуми свиней – це, мабуть, саме головне питання на кінець 25-го року. Інакше в 26-му році галузь може постраждати дуже сильно, –

Чи варто робити запаси свинини

На відміну від молочної продукції, де експерти радять не скуповувати масло, зі свининою ситуація інша. "Варто. Саме зараз, на наступному тижні, варто закупитися, щоб на Новий рік бути гарантовано з холодцем і куском м'яса", – порадив Скорик.

Причина проста: ціни зараз на локальному мінімумі після різкого падіння в жовтні, але до свят неминуче зростуть. Різниця може становити ті самі 15-20 гривень на кілограм у роздрібній торгівлі.