В Україні незабаром подорожчає популярний продукт. Причини вас здивують – мобілізація, блекаути і не тільки

Читать на русском
Автор
Новина оновлена 18 листопада 2025, 17:54

Українцям пояснили, чому вироби з тіста вже не будуть дешевшими

На тлі блекаутів та прогнозів експертів про зростання цін на борошно макаронні вироби можуть здорожчати. Деякі фахівці називають цифри від 3 до 10%, а хтось взагалі радить запасатися продукцією перед святами. Але чи дійсно варто готуватися до цінового шоку на макарони, чи це чергова хвиля паніки без реальних підстав?

"Телеграф" розповідає, які фактори насправді впливають на ціноутворення макаронних виробів в Україні, чому блекаути не стали критичним ударом по галузі й чи варто українцям скуповувати макарони в запас.

Макарони залишалися "острівцем стабільності" весь рік

Протягом 2025 року ціни на макаронні вироби зросли лише на 10%, що на тлі загальної інфляції виглядає досить скромно. Олександр Тараненко, віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів, у ексклюзивному коментарі "Телеграфу" підтвердив: восени ситуація була максимально спокійною.

За останні 2-3 місяці ціна майже не змінювалася. Якщо десь на 1-2%, то це якісь коливання не суттєві були. Якщо протягом 2025-го року, то це на близько 10%. Знову ж таки, враховуючи те, що відбувається навколо нас, це не ті цифри, про які варто було сильно переживати, —

Для порівняння: минулого 2024 року, коли ціни на зерно різко стрибнули, макарони дорожчали набагато суттєвіше. У 2025-му такого не сталося завдяки стабільності на ринку пшениці. Але це не означає, що подорожчання можна уникнути зовсім — про це трохи нижче.

Ціни на макаронні вироби в різних торгових мережах

Борошно, електрика і зарплати тиснуть на ціну

Валерій Сердюков, керівник відділу збуту ФОП "Стась" (ТМ "Ярка"), у розмові з "Телеграфом" назвав головні чинники, що впливають на вартість макаронних виробів.

Перше, це дійсно жорсткі блекаути. Праця на генераторах дуже вибиває з колії. Ну, і плюс подорожчання сировини. Борошно підіймається в ціні, — зазначив фахівець.

Олександр Тараненко детально розклав структуру собівартості макаронів: "Це сировина, тобто борошно, вода, енергоносії, зарплата, податки — основні статті витрат". За його словами, борошно протягом року подорожчало приблизно на 10%, і це стало основною причиною повзучого зростання цін на кінцеву продукцію.

Окрема проблема — дефіцит високоякісного борошна. "Для виробництва макаронів потрібно борошна з підвищеними показниками клейковини, білизни, а такого борошна у нас кожного року все менше і менше, на жаль, тому саме цей сегмент дорожчає трошки більше, ніж в середньому пшениці", — пояснив Олександр Тараненко.

Але найболючішою темою для виробників стала кадрова катастрофа.

Немає водіїв, немає кого посадити за кермо. Водії їздять по дорогах, і їх просто з–за керма витягують і забирають на службу, —

Через це підприємства змушені підвищувати зарплати, щоб залучити працівників. "Зараз вже на зарплату, наприклад, 30 тисяч водії просто сміються. Хоча ще рік назад це була конкурентна сума, — констатував Тараненко.

Блекаути: менше паніки, більше адаптації

Попри масштабні відключення електроенергії, вплив блекаутів на ціну макаронів виявився не таким драматичним, як можна було очікувати. Олександр Тараненко детально пояснив механізм: "Коли припиняється подача електроенергії, то електроенергія від генераторів дорожча в рази. Але треба не забувати, що лише частина протягом місяця виробляється за допомогою генераторів".

За розрахунками експерта, навіть якщо підприємство виробляє продукцію на генераторах протягом 2-5 днів на місяць, загальне здорожчання становить лише близько 1%. "Ці дорогі макарони просто розчиняються у відносно дешевих нормальних, вироблених на державній електриці", — образно пояснив Тараненко.

До того ж більшість легальних виробників включені до переліку об'єктів критичної інфраструктури, тому аварійні відключення їх майже не зачіпають. Валерій Сердюков підтвердив, що його підприємство щодня працює по 14 годин на дизельних генераторах, і це "дуже тисне" на собівартість, але не настільки критично, як здавалося на початку зими.

Юрій Саєнко, комерційний директор Київської макаронної фабрики, у ексклюзивному коментарі "Телеграфу" зазначив:

Звичайно, тиснуть блекаути, тому що працювати з перебоями — це збільшення собівартості. Ціни ми підіймали недавно, буквально місяць назад. Небагато, там 5-7 % у середньому.

Прогноз: подорожчання на 3-10% до кінця року

Експерти сходяться на думці, що макарони дорожчатимуть, але помірно. Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко прогнозує зростання на 3-5% вже в грудні.

Однозначно піднімуться ціни. Але не буде високого підняття, на невеликий відсоток. Зараз піднялось борошно у ціні десь на 3-5 %. Як правило, максимум через місяць ціни зростають.Тобто таке зростання може бути в грудні на макарони, —

Більш песимістичний прогноз дає Валерій Сердюков: його компанія планує підняти ціни десь до 10%. "Я сподіваюся, що ми в кінці листопада, підіймаємо ціну і більше не будемо. Я дуже на це сподіваюся, якщо нічого не зміниться, хоча б до кінця лютого, можливо, навіть до березня", — зазначив керівник відділу збуту.

Олександр Тараненко пояснив логіку виробників: "Переговорний процес про підняття ціни досить непростий і болючий. Заради 1% його розпочинати не варто. Тому, як правило, цей процес ініціюється, коли собівартість зростає десь на 3-4 %, тоді намагаються підняти на 5 % на продукцію".

Юрій Саєнко з Київської макаронної фабрики додав важливий нюанс:

Ми залежимо від вартості борошна. Якщо вона не буде змінюватися критично, то й ми не будемо змінювати (ціну, — Ред.). Якщо буде зміна на ціни на борошно в сторону підвищення, то, звичайно, всі макаронні фабрики України теж будуть підіймати ціну.

Запаси робити не варто: експерти одностайні

Попри прогнози подорожчання, жоден з опитаних експертів не радить скуповувати макарони в запас. Олександр Тараненко категоричний: "Не бачу потреби, тому що вся продукція є і буде, у нас достатньо і сировини, і ресурсів для виробництва цієї продукції. Та економія буде мізерною у порівнянні з тим, що ви заморозите кошти".

Валерій Сердюков також не бачить сенсу в паніці:

Ціна виросте не так критично. Сказати, що там треба закупити кожному по три мішки — ну, навіщо? Вони нікуди не дінуться.

За його словами, макарони — продукт довгострокового зберігання, тому за бажання можна купити трохи більше, але робити великі запаси недоцільно.

Юрій Саєнко зазначив:

Це залежить від людини, споживає вона макаронні вироби чи ні. Це продукт, який не псується, і я думаю, що тушонка, макаронні вироби — це ті речі, які мають бути в кожному господарстві, як сіль та сірники.

Деякі виробники взагалі не бачать причин для паніки. Як заявили неофіційно на одній із макаронних фабрик, вони здивовані заявою Леоніда Козаченка і поки не бачать причин для здорожчання своєї продукції, оскільки працюють на сировині, закупленій за старими цінами. Втім, Юрій Саєнко назвав це "казками":

Наша фабрика випускає 1000 тонн продукції в місяць. За рік це 12 000 тонн. Яка фабрика має такі потужності зберігання борошна? Нема такого.

Що чекає ринок макаронів до весни

Експерти прогнозують, що найближчі місяці ціни зростатимуть поступово, без різких стрибків. Основні чинники впливу — вартість борошна, енергоносіїв та зарплат. Блекаути, попри всю драматичність ситуації, не стали критичним фактором завдяки адаптації виробників.

Олександр Тараненко резюмував:

3-5% — це та величина, на яку можуть збільшитися ціни на макаронні вироби, але не думаю, що більше. Це ми говоримо про найближчий місяць-два. Власне, в грудні, як правило, ціни ніхто не підіймає.

Замість паніки та скуповування запасів експерти радять стежити за ситуацією на ринку борошна. Якщо ціни на пшеницю стабілізуються, макарони залишаться доступним продуктом для українських споживачів.