У Києві власники перукарні зафарбували рекламою історичне панно: соцмережі обурюються (фото)

Читать на русском
Автор
732
Панно знищено
Панно знищено. Фото Колаж "Телеграф"

Мешканці Києва вимагають змити "картину" та повернути колоні первісний вигляд

На лівому березі Києва власники перукарні самовільно замалювали декоративне керамічне панно, яке прикрашало під’їзд будинку, починаючи з 1970-х років. Замість унікальної майоліки тут з’явилося чорно-біле графіті, на якому зображено дівчину з перукарськими ножицями.

Кияни обурені подібним вандалізмом та вимагають змити таке сумнівне "мистецтво". Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив київський краєзнавець Антон Короб.

Так, на під’їзді багатоповерхового будинку, розташованого на вулиці Анатолія Солов’яненка (колишня вулиця О. Бойченка), 16, власники перукарні "У Людмили" вирішили самовільно зафарбувати історичне панно. Тут, запрошений ними художник, зобразив дівчину, яка сама собі робить стрижку

Раніше біля входу в під’їзди красувався набір із 24 майоликових плиток, що нагадують українські традиційні пічні кахлі.

Набір із 24 майоликових плиток знищили

Варто зазначити, що під час забудови мікрорайону №2 Північно-Броварського масиву Києва було застосовано декоративні елементи з кераміки для оформлення житлових будинків.

Панно зафарбували на вулиці Анатолія Солов’яненка

У роботах художників Київської експериментальної майстерні художньої кераміки, які й стали авторами панно, були використані мотиви та колористика українського народного декоративно-прикладного мистецтва.

Вид на перукарню

Так, панно для оформлення пілонів дашків вуличних входів до під’їздів (не функціонують) житлового будинку по вулиці Анатолія Солов’яненка, 16 складаються з 24 майолікових плиток, що нагадають українські традиційні пічні кахлі.

При чому набори на кожному під’їзді різняться межи собою — кожний є унікальною композицією.

Майолікові плитки

"Справжнє культурне надбання, зразок використання монументально-декоративного мистецтва у житловій архітектурі замальоване "митцем", що навіть лишив свій автограф. Чи розуміє невіглас, на що руку підняв? Чи може гроші від духовно вбогих власників перукарні не пахнуть?", — пише автор посту.

Майолікові плитки

Цікаво, що користувачі соцмереж знайшли автора "шедевра" і навіть написали йому повідомлення. Художник, який працює під ніком "майстер вогонь", сказав, що його дійсно попросили зробити розпис стіни.

Він, нібито, створив малюнок на колоні, яка була заштукатурена і пофарбована в чорний колір. Він заявив, що жодної керамічної плитки не бачив.

Сторінка "майстра"
Коментар автора графіті

У коментарях кияни вимагають притягнути художника до відповідальності за вандалізм і змусити його змити "це жлобство":

Раніше "Телеграф" повідомляв про те, що у Києві зафарбували графіті скандально відомої дівчини Гринкевича Соні Морозюк. На Подолі комунальники зафарбували графіті української художниці Соні Морозюк, яка опинилася у центрі корупційного скандалу навколо її вже колишнього нареченого Романа Гринкевича. Стіну повністю "закатали" сірою фарбою і від мурала не залишилося жодного сліду.