Провалився у прокаті і не приніс грошей Стівену Кінгу: історія створення кращого фільму всіх часів "Втеча з Шоушенка"

Читать на русском
Автор
1651
Виконавці головних ролей не отримали "Оскар", але вважають "Втечу із Шоушенка" своїм улюбленим фільмом
Виконавці головних ролей не отримали "Оскар", але вважають "Втечу із Шоушенка" своїм улюбленим фільмом. Фото кадр из фильма

Головних героїв могли зіграти Том Круз та Харрісон Форд

У найкращої картини за версією найавторитетнішого кіносайту iMDb цього року – ювілей. Драмі знятій Френком Дарабонтом "Втеча із Шоушенка" виповнюється 30 років. Парадокс цього фільму полягає в тому, що хоч він і був представлений на "Оскар" у семи номінаціях, але не отримав жодної статуетки. Його касові збори хоч і принесли творцям прибуток, але від рекодсменів він дуже далекий, а спочатку взагалі провалився. Зате на сайті iMDb вже багато років у нього найвища оцінка — 9,3. "Телеграф" пояснює, чому цей фільм визнаний глядачами найкращим в історії, у чому секрет успіху та згадаємо цікаві факти пов’язані з цією картиною.

Раніше ми розповідали, чому фільм "Голда" виявився близьким за межами Ізраїлю лише українцям.

Про що фільм

Це екранізація повісті Стівена Кінга "Ріта Хейворт та втеча із Шоушенка". Дія відбувається у середині ХХ століття в Америці. Віце-президента великого банку Енді Дюфрейна звинувачують у вбивстві дружини та її коханця. Він не може довести, що він не причетний. Тим більше, що багато опосередкованих доказів вказують на нього. Енді засуджують на довічне ув’язнення. Але потраплянням у в’язницю його проблеми не закінчуються. Він стикається зовсім з іншим світом, якому він на початку не може протистояти і все навколо перетворюється на справжнє пекло. Але поступово він починає вирівнювати становище – заводить друзів та заробляє довіру у начальника в’язниці.

Думка критиків

Справа не тільки в тому, що в основі лежить одна з найкращих книг Стівена Кінга. І не лише у чудовій акторській роботі цілого сузір’я.

Творці оригінальним чином показали, як справедливість тріумфує. У своєму роді це історія Монтекристо, що відбулася в XX столітті. Унікальність її не в тому, що несправедливо ув’язнена людина змогла вийти. А у тому, як він це зробив. Адже найчастіше в інших фільмах це відбувається зовсім неправдоподібно. Людина просто голими руками або за допомогою відібраної в охорони зброї, перебивши масу поліцейських, вибирається із катівень. А в цьому випадку показано план втечі, який готувався роками. І робить це зовсім не "Супермен", а по суті звичайний клерк. Він не має надсилу або інших суперздібностей. Але він має гнучкий розум.

Такий сюжет дає надію звичайним людям, як цей фінансист, надію на те, що у складній ситуації вони зможуть знайти вихід. І тут мова зовсім не обов’язково про в’язницю. Це може бути будь-яка інша складна життєва ситуація, яка може здатися патовою. Але "Втеча з Шоушенка" перетворюється в цьому випадку з драми на одну з найкращих мотиваційних картин без краплі менторства та прокачування типу: ти зможеш, ти винен.

Цікаві факти

Головні ролі могли зіграти Том Круз та Харрісон Форд

Цей фільм зняла компанія Castle Rock Entertainment. Вона названа на честь вигаданого містечка у штаті Мен, де відбувається дія багатьох книг Кінга. Коли автор сценарію та режисер Френк Дарабонт запропонував їм зняти "Втечу з Шоушенка" її засновник Роб Райнер хотів перекупити його за $2,5 мільйона і сам зняти фільм із Томом Крузом у ролі Енді Дюфрейна та Харрісоном Фордом у ролі Реда.

кадр з фільму
Тім Роббінс виграв боротьбу за роль у Тома Круза та Джонні Деппа

Також на роль Енді пізніше розглядалися Том Хенкс, Кевін Костнер, Ніколас Кейдж, Джонні Депп та Чарлі Шина. Хенкс відмовився через участь у фільмі "Форрест Гамп" (1994). Костнеру дуже сподобався сценарій, але пізніше він віддав перевагу зйомкам у "Водному світі" (1995). Проте головну роль відіграв Тім Роббінс.

Голлівудські актриси прагнули зіграти Риту Хейворт

Дарабонту довелося скоротити назву фільму, викинувши звідти ім’я голлівудської зірки сорокових років Рити Хейворт. Це було пов'язано з тим, що він почав отримувати величезну кількість заявок від актрис і моделей. Вони, не читаючи сценарій та повість Кінга, пропонували себе на роль Хейворта, думаючи, що це байопік. А агент однієї з популярних моделей взагалі співав дифірамби сценарію фільму та стверджував, що його підопічна найкраща претендентка на роль голлівудської зірки.

кадр з фільму
Зірка Голлівуду сорокових Рита Хейворт

Насправді ж у фільмі взагалі немає такої ролі, а Риту Хейворт зображено лише на плакаті, що висить на стіні в камері головного героя.

Морган Фрімен підкупив своїм голосом

У повісті Кінга Ред це класичний білошкірий та рудий ірландець. Проте режисер вирішив взяти на головну роль Моргана Фрімена. І тут зовсім не в расовому балансі картини чи досвіді цього актора зображати подібних персонажів. Козирем Фрімена у разі виявився його голос. Дарабонту він здався просто "божественним".

кадр з фільму
Морган Фріман виграв боротьбу за роль у Клінта Іствуда та Харрісона Форда

Для любителів дрібних деталей інформація – на фото у тюремній картці Реда не Фрімен, а його син.

До речі, на роль Реда розглядалися Клінт Іствуд, Харрісон Форд, Пол Ньюман та Роберт Редфорд.

Тім Роббінс підлаштовувався під ворону

Виконавцю головної ролі Тіму Роббінсу довелося вивчати звички ворони, яку знімали у цьому фільмі. І все заради однієї фрази. Заходячи до тюремної бібліотеки він каже вороні: "Гей, Джейк, де Брукс?". Її актору потрібно було вимовити дуже точно, щоб птах не каркнув під час його репліки. І він зміг вибрати ідеальний момент. На екрані можна помітити, як Роббінс уважно спостерігає за птахом, наближаючись до нього, чекаючи, коли він каркне, і тільки після цього починає свою репліку.

Стівен Кінг повернув свій гонорар режисеру

Стівен Кінг продав права на екранізацію своєї повісті за $5 тис, але так і не перевів чек у готівку. Через роки після виходу фільму автор вставив чек у рамку та відправив його назад Френку Дарабонту з підписом: "На випадок, якщо тобі знадобляться гроші. З любов’ю, Стів".

Комерційний провал

На початку фільм провалився у прокаті. Його початкові збори склали $18 мільйонів доларів при бюджеті $25 млн. Після номінації на "Оскар" фільм заробив ще $10 млн. Проте, для того, щоб картина вийшла в нуль їй потрібно зібрати вдвічі більше свого бюджету. Ситуацію виправив прокат у Європі та продаж на відеокасетах. Наступного року після виходу в кінотеатрах він з’явився на VHS касетах. І це був успіх – фільм продали тиражем 320 тисяч екземплярів.

Для зйомок ремонтували в’язницю

Зйомки частково проходили у в’язниці в Менсфілді, штат Огайо, яку вже розформували та готували під знесення. Тому перед зйомками в окремих місцях провести ремонт. Але більшість інтер’єрів знімалося у павільйоні, оскільки збудувати імітацію приміщень було дешевше, ніж ремонтувати будівлю.

кадр з фільму
В’язниця в Менсфілді стала Шоушенком

Після зйомок будинок знесли, але залишили деяку частину будівлі для відвідування туристів.