Ми проїхали через всю Америку з гранатометами у багажнику машини: гурт "Антитіла" розповів про свій світовий тур

Читать на русском
Автор
1031
Гурт зібрав рекордну суму на Збройні Сили України
Гурт зібрав рекордну суму на Збройні Сили України. Фото Тая Бєлан, "Телеграф"

Концерт у Палаці Спорту стане фінальною точкою у світовому турі

Після майже трьох місяців гастролей закордоном український гурт "Антитіла" нарешті повертається до рідної України. Їх світовий тур, присвячений збору коштів для ЗСУ, завершиться грандіозним сольним концертом у київському Палаці Спорту.

Це вже не перший раз, коли "Антитіла" збирають аншлаг у цій легендарній концертній залі. 5 років тому їм вдалося зробити це двічі, і цього разу вони обіцяють ще більш масштабне та емоційне шоу.

На пресконференції з нагоди концерту "Телеграф" поспілкувався з учасниками гурту, щоб дізнатися про враження від світового туру, рекордну суму, яку їм вдалося зібрати для ЗСУ, та про те, чи буде все ж таки концерт в Криму.

Вийшли за рамки очікуваного

За словами фронтмена гурту Тараса Тополі, у спільній меті об'єдналися не лише українці.

— Гурт від початку ставив собі мету зібрати у світовому турі півмільйона доларів (20 мільйонів гривень). Зібрали рекордні — 650.000$. Чи ви очікували такої віддачі від українців?

Тарас Тополя:

— Насправді, ми б дійсно не реалізували цю мету якби не українці: в Америці, в Європі, Австралії. І не лише. Неабияку допомогу надали люди з іншим громадянством, які щиро підтримують українців. Це найважливіше.

Також важливу роль відіграло партнерство з фондом "United for Ukraine". Вони зробили дуже багато для того, щоб ця сума [650 тисяч доларів] була зібрана. І навіть зараз, в той час, коли ми говоримо, на їх складі відбувається формування цих аптечок. Там збираються основні комплектуючі, які потім будуть складатися в набори за стандартами НАТО.

Збір коштів, зокрема, став можливим завдяки підтримці Сполучених Штатів. Звичайно, неабияку роль відіграло і те, що ми чітко розуміємо свою справу. Ми самі працювали на фронті, тому знаємо, що має бути в аптечці, що там не має бути, що якісне, а що "лайно". І чому саме так, а не інакше. Тому щиро розповідали про це людям і впевнено робили свою роботу.

Максимально обмежували свої "хотілки"

Як запевняє Тарас Тополя, світовий тур був доволі скромним. Учасники гурту економили на власних витратах, щоб максимально збільшити суму допомоги.

— Хотілося б показати тим українцям, які ставлять запитання Україні: "Мовляв, от "Антитіла" були на фронті. От вони там робили свою бойову роботу. А потім головнокомандувач Залужний вивів їх з фронту. І вони повернулися назад на сцену. От вони співають. І що? І хотілося довести – і то!".

Ось яскравий приклад того, чого можна досягти, коли артист чітко розуміє свою мету. Замість розкішних гастролей з перельотами бізнес-класом, проживанням у п'ятизіркових готелях та харчуванням у ресторанах, він обирає шлях, подібний до нашого. Ми жили в скромних тризіркових готелях, літали економкласом, їздили на транспорті загального користування. Максимально обмежували свої "хотілки", які були до війни під час подорожей.

Це у нас вже був 4-й, здається, або 5-й тур в Америці. До того ми трошки по-іншому їздили. Але цього разу все було максимально скромно. Робили це для того, щоб, в першу чергу, бути чесними перед собою. Звісно, ми виїжджаємо давати концерти та співати. Але наша головна умова – зібрати кошти. І ми показали, що це можна.

Нам не треба їздити 2 місяці, щоб привезти 35 тисяч доларів та назвати це мільйоном гривень, півтора чи два, і зробити з цього якесь геройство. Треба виїжджати та робити так, як воно має бути. Це велика сума, яка дійсно врятує життя.

За словами виконавця, рекордна сума збору не випадкова.

— По-перше, під час поїздки стало зрозуміло, що півмільйона гривень не вистачить на 10 тисяч аптечок. По-друге, необхідні матеріали та комплектація аптечок виявились дорожчими, ніж передбачалося на початку. Тому ми змушені були збільшити суму збору. Завдяки підтримці людей нам вдалося її зібрати. І я сподіваюся, що наступного разу ми також зможемо досягти успіху.

Плюс інформаційна складова. Ми розповідаємо про те, що відбувається в Україні, даємо інтерв'ю різним медіа, в тому числі й світовим, британським та американським. Їх цікавить, як живе Україна, як ми справляємося з викликами війни, куди рухаємося, який у нас настрій. Ми ділимося своїми думками та доносимо українську позицію в цих інтерв'ю. Це також важлива частина тієї невійськової роботи, якою ми зараз займаємося.

"Не порушуєш – не зупиняють", — як "Антитіла" перевозили військові лоти в Америці

Гітарист Дмитро Жолудь:

— Я б хотів додати, що нам вдалося зібрати таку значну суму завдяки великій роботі нашого барабанщика — Дімчика. Він протягом пів року вів переговори, щоб вивезти військові лоти. Саме їх продаж на аукціонах дав найбільше грошей. Наскільки мені відомо, до цього жоден гурт не вивозив таку кількість тубусів.

Він організував розіграш справжніх військових трофеїв. Як Тарас Тополя жартував на концерті: спочатку прислала нам Америка, а потім ми, у "іншій формі", у вигляді лота, повернули назад.

Ось трохи гумору: я і наш звукорежисер Дмитро не могли потрапити до Канади, тому нам довелося забирати ці лоти самим. Ну, скажемо чесно, у нас виникли проблеми з візою (сміється).

Тож нам треба було перевезти ці лоти через всю Америку на машині. Я не знав, що це за лоти, точніше як вони виглядають, і скільки їх. Нам сказали: "Ми зняли вам в оренду машину Toyota Camry та завантажили туди лоти".

Уявіть, машина повністю забита лотами! Ми з Дімоном, надивившись на Ютубі, як поліцейські зупиняють машини з гранатометами, думали, що ж будемо робити, якщо нас зупинять.

Нам дали хокейні футболки з номерами, аби сховати тубуси. Так ми й переїхали всю Америку, 2 тисячі кілометрів, на Toyota Camry. Як бачите, не порушуєш – не зупиняють. Ось така історія.

Музиканти вивезли з України 200 кілограмів гранатометів, гільз та інших трофеїв, які підписали українські бійці

Ударник Дмитро Водовозов:

— Після анонсу туру стало зрозуміло, що для його успіху потрібна унікальна "родзинка". Так, збори були й на концертах, люди донатили. Проте основу частину коштів мали скласти аукціони. І просто розіграти гітару чи шапку Тараса, як це робили інші музиканти, вже не було цікаво.

Ми підготували цікаві цілі, які ще ніхто не реалізовував. Тобто, дійсно, те, що буде через 50 років в музеях стояти. Ті елементи, якими зараз коїться наша перемога. До колекції входили справжні трофеї — гранатомети, гільзи, РПГ, Bullspike, Javelin та багато іншого. Це не муляжі й не макети, а реальні зразки зброї, що використовувалась у боях.

На отримання дозволів на вивезення рівно 200 кілограмів цих експонатів пішло близько трьох місяців. Ми співпрацювали зі Збройними силами України, Державною службою експортного контролю, Службою безпеки України та іншими інституціями США.

Фактично, все повністю задокументоване. Це не якийсь там нелегал: є всі необхідні та завірені документи. Тобто люди мають справжній музейний експонат у себе вдома. За такі експонати люди боролися.

Наша продукція була підписана головнокомандувачем, Валерієм Залужним. І це на додачу допомогло тільки по Штатах акумулювати 300 тисяч доларів.

З практики наших захисників стало зрозуміло, що в аптечці має бути два турнікети, а не один. Тож ми дотиснули потрібну суму і вже все закупили. Тобто це буде 10 тисяч вичерпних, якісних аптечок. Не просто вже куплених в зібраному вигляді. А саме зібраних з найкращих компонентів з усього світу в одну якісну аптечку, яка дійсно спрацює в необхідний момент.

Найдорожчий лот — штурмовий берег за 20 000 доларів

Як каже Дмитро Водовозов, до цих зборів долучалися навіть військові.

— У нас був випадок найдорожого лоту, які ми продали взагалі у Штатах. Це була річ українського десантника, мого ровесника — 26 років. Він на відновленні в Штатах. В нього два протези на ногах, травма всіх кінцівок. Хлопець дуже серйозну травму отримав.

Він розповів свою історію, каже, що йому врятувала життя аптечка. Мовляв: "Хочу передати свій штурмовий берет. Справжній штурмовий берет, який треба заслужити як частину штурмовика. І хочу, щоб ви зараз розіграли".

Ми розіграли. За нього два переможці віддали сумарно 20 тисяч доларів. І одразу після того повернули берет назад військовому. Це був рекордний лот. І от завдяки такому вчинку ми фактично 400 аптечок отримали в наш збір.

Квитки на концерт у Ялті не знімаються з продажу

У квітні 2023 року ви афішували про концерт в українському Криму і навіть почали продаж квитків. Пройшло досить багато часу з того моменту. Яка зараз думка Антитіл про тодішній оптимізм і чи є ця віра зараз?

Сергій Вусик:

— У нас станом на зараз продано близько 8000 квитків на цей концерт.

Тарас Тополя:

— Віра є, оптимізм є. Ми від самого початку цієї повномасштабної війни й до тепер впевнені, що Крим буде українським. І в Криму, окрім концерту в Ялті, ще буде розміщена база нашого 130-го батальйону територіальної оборони. Я в цьому впевнений. І цю впевненість я транслюю всюди. І "Антитіла" транслюють всюди.

Ми рухаємося до цього концерту. І чекаємо, і робимо все для того, щоб цей концерт стався. А повірте, понити та розігнати депресняк — я вмію як ніхто. Але навіщо мені це робити? Ну, для чого? Тому так, дається нам це великою ціною.

Фото афіша концерту гурту Антитіла у лютому в Палаці Спорту

І "Антитіла" не знецінюють подвиги, які в тому числі зараз відбуваються. Ми вже заплатили колосальну ціну за можливість розмовляти в Києві з журналістами, за можливість бути вільними, за можливість творити, планувати, виховувати дітей та мати майбутнє.

Звісно ми маємо раціонально оцінювати майбутнє, але не можна піддаватися песимізму. Бо тут вже взагалі б вже висів триколор або прапор якоїсь нової України, яка б була підконтрольна, васалами нової імперії. Якась Україна в руїнах би тут мала бути. А ми гинули б.

Натомість ми стоїмо всупереч всьому. І так само всупереч всім раціональним розрахункам ми впевнені, що Крим буде українським. От це станеться. А як саме це станеться? Це вже питання трохи інше. Ми віримо і плануємо. І обов'язково дамо там концерти.

*Нагадаємо, завдяки небайдужим шанувальникам з усього світу, "Антитіла" зібрали 650 тисяч доларів на 10 тисяч якісних аптечок для українських захисників. Звіт про закупівлю та доставку аптечок буде оприлюднено найближчим часом.Тепер гурт оголошує про новий збір коштів – на FPV дрони для ЗСУ.

Український поп-рок-гурт із Києва виник ще у 2007 році та має десятки мільйонів переглядів на своїх кліпах. 14 лютого, концерт у Палаці Спорту стане знаковою подією не лише для "Антитіл", але й для всіх їхніх шанувальників. Вперше наживо в Києві прозвучить альбом MLNL, записаний у перші дні повномасштабної війни. Крім того, гості концерту матимуть унікальну можливість першими почути нову пісню гурту "Антитіла".