Про погрози кадировців, проблему Віталія Козловського та долю "Корупції" — співак Міша Крупін

Читати російською
Автор
Новина оновлена 09 липня 2024, 11:29

Війна змусила відомого виконавця переглянути свої погляди на життя та творчість

Відомий співак та автор пісень Міша Крупін приголомшив своїх шанувальників новиною, що припинив усілякі відносини з лейблом Papa Music і втратив репертуар проєкту "Корупція". Чому так сталося та куди далі буде рухатися, виконавець розповів в інтерв’ю "Телеграфу".

Втома від лейблів

Михайле, чому не продовжили дію контракту?

— Я і не планував пролонгацію договору. Коли спливав строк його дії, мене, дійсно, трошки лякало майбутнє, бо я втрачав гарний репертуар і відомі пісні, які полюбилися людям і вони їх чекають на концертах. Але я завжди роблю щось нове, тому сумніви відкинув. І вже зараз маю в роботі шість-сім нових пісень, які крок за кроком буду випускати.

Що саме вас не влаштовувало у співпраці з Papa Music?

— Наголошую: в мене конфлікту з ними нема. Тож якщо коротко і чесно: мені не подобався проєкт "Корупція". До повномасштабного вторгнення така назва здавалася смішною і веселою. І замовники такі ж самі були (сміється). Після лютого 2022 року "Корупція" для мене перестала бути брендом. Для правовласників, навпаки, це здається перспективним, і вони, коли скінчився договір, пропонували продовжити співпрацю на довгий строк, але я погодився пропрацювати ще рік. Я втомився від лейблів, мені потрібна творчість і щоб все залежало тільки від мене.

Легкість, з якою ви розпрощалися з "Корупцією", означає, що це не є вашим творчим дитинчам? "Корупція" — це придумка продюсера Юрія Бардаша?

— Так, ця назва Бардаша, і це все, що від нього залишилося. Останнім часом я відчував, що мені нічим вразити глядачів, і коли я почав писати українською, для мене відкрився новий творчий всесвіт. Тепер я можу написати насправді щось нове. Наприклад, хочу створити новий альбом, який умовно називаю "харківський реп" — тут будуть мої пісні лише про Харків. Сам я свій жанр називаю щось на кшталт True Talk (справжня розмова.Ред.).

Ви здебільшого мешкаєте в Києві, а хто з близьких залишається в рідному Харкові?

— Моя бабуся, Анна Ісаківна, їй от-от виповниться 101 рік! Вона за своє життя багато бачила — і Другу світову війну і Холокост. Тому знову переїжджати кудись, навіть у більш безпечне місце, вона відмовляється.

Артисти без юридичної підтримки

Майже одночасно з вашою заявою з’явилася інформація, що вашому колишньому продюсеру Юрію Бардашу в Україні оголошено підозру за декількома статтями. Які у вас до нього є претензії?

— Безпосередньо у мене до нього є юридичні питання. Вважаю, що він порушував мої авторські та майнові права. Як він буде на них відповідати, почуємо, коли він повернеться.

Як плануєте з ним розмовляти, адже на території України СБУ одразу запроторить Бардаша за ґрати?

— Будемо розмовляти крізь ґрати, і в мене буде сильна переговорна позиція (сміється).

Наприклад, незабаром на вашому концерті може пролунати пісня "Красный бархат"?

— Мені це не вигідно.

Не хочете опинитися в борговій ямі, як Віталій Козловський?

— Зі мною таке неможливо, бо я ніколи не порушую договори та домовленості. Я, навпаки, хочу показати, що не маю фінансової залежності від "Красного бархата". Що стосується Козловського, мені здається, що йому потрібен був гарний адвокат. Я помітив, що в критичні моменти для своєї творчості артисти залишаються без юридичної підтримки.

"По паспорту я Михайло, а Міша - сценічний псевдонім", - пояснює співак

На якому з ютуб-каналів тепер шукати ваші нові пісні?

— Тільки "Міша Крупін". Там зараз є лише дві мої пісні "Палає" та "Пароль".

Чому з рестартом кар’єри не захотіли писати "Михайло" замість "Міша"?

— Мені неодноразово робили зауваження, що в українській мові нема імені "Міша". Але по паспорту я, звісно, Михайло, а Міша — це мій сценічний псевдонім.

Який головний досвід ви набули за час своєї присутності в українському шоубізнесі?

— Головне, це не співпрацювати з довбнями. Їх завжди одразу видно: такі люди багато обіцяють і у спілкуванні напружують. Порада молодим така: знаходьте собі стабільних і адекватних партнерів. В шоубізнесі дуже важливо тримати постійну команду. Це важко, але можливо.

Язик не повертається розмовляти російською

Хто на вас вплинув найбільше своєю творчістю?

— Мені найбільше завжди подобався Фредді Мерк'юрі. Зазвичай я багато слухаю старої музики.

Вам легко далася українізація вашої творчості?

— Ми страждаємо від країни-агресорки, яка в Україні хоче "визволити" саме російськомовне населення. Вже через це потрібно нарешті перейти на рідну мову. Після 24 лютого мій язик не повертається розмовляти російською. Я багато читаю українську літературу. Недавно повністю прочитав "Кобзар" Шевченкаце була моя мета. Це дало мені як автору дуже сильний лінгвістичний розвиток.

Крім текстів для пісень, пишете ще щось?

— Пишу невеликі тексти, зберігаю поки в нотатках. Була ідея написати книгу… Але мені здається, що кожен чоловік у певному віці готовий завести пасіку й сісти за написання книги (сміється).

Пишете пісні на замовлення?

— Ні, пишу тільки для себе. Буває, що хтось питає за пісні на продаж. Але я навіть не знаю, скільки може коштувати моя пісня.

Ви для себе у творчості намалювали якісь "червоні" лінії, перетинати які — табу?

— За політиків я не вписуюся. Така заангажованість мене не цікавить. Але в мене був такий досвід: колись у нас відбувалися чергові вибори і мене як виконавця запрошували підтримати різні політичні кампанії на концертах.

Я погоджувався, але за умови, що я не фотографуюся з політиками і на фоні їхніх банерів, не роблю ніяких агітаційних заяв. Таким чином за одну виборчу кампанію я виступав на майданчиках різних кандидатів. Я це називаю музичною проституцієюміється). Зараз я до такого ставлюся більш відповідально, а раніше було наплювати.

Пісня "Дон" обурила кадировців

Які ваші враження, коли виступаєте для військових?

— Часто є відчуття, що ми в тилу забуваємо, що йде війна. Я себе ненавиджу в такі моменти. Постійно їжджу на схід, щоб повернутися до реальності. Вважаю, що кожен артист зобов’язаний їздити та підтримувати наших військових. Не примусово, звісно, але по можливості.

Я завжди від військових повертаюся позитивно натхненним. Якщо в тилу у знайомих є паніка "ой, все пропало", то там я набуваю ще більшої впевненості в нашу перемогу.

"Від військових повертаюся натхненним", - каже Міша Крупін

Як війна змінила ваше ставлення до мистецтва та особистої творчості?

— Війна завжди іде фоном у моїй творчості. Якось до мене звернувся знайомий — треба було написати пісню для підняття бойового духу наших воїнів. Я написав, вийшли образливі пісні в бік окупантів. З-за "поребрика" почали ображатися і навіть погрожувати. Пісня "Дон" викликала бурю обурення у кадировців, вони почали писати у коментарях і позначати своїх "авторитетів", щоб ті звернули увагу. Що цікаво, з погроз було зрозуміло, що вони знають, де я перебуваю і яка в мене автівка. Тобто тут хтось у них є.

Відчуваєте небезпеку?

— В Україні я в безпеці, а от за кордоном — велике запитання. Розумію, що там я можу зіткнутися із різними ворожими елементами. Тому не люблю виїжджати з країни. Їздив двічі — не сподобалося, дуже хочеться додому.

Жінка покине, музика — ніколи

Кілька тижнів тому у вас відбулася прем’єра — пісня "Тюльпани" зі співачкою KOLA. Як склався цей дует?

— Нам запропонували заспівати разом. Як тільки прослухав "демку", одразу погодився.

Міша Крупін зі співачкою KOLA виконали дуетом пісню "Тюльпани"

В кліпі ви граєте на скрипці, а коли до вас підходить KOLA, ви кидаєте інструмент у воду. Тобто можете проміняти музику на щось або когось, наприклад, на жінку?

— Це неможливо! Іноді читаю у соцмережі, як хтось пише: "Привітайте мене — я звільнився з роботи!" Я таке собі не уявляю! Наприклад, як я можу звільнити себе з посади Міши Крупіна? Музика завжди зі мною, навіть, коли її начебто не чути. В будь-якому звуці я чую якусь ноту. Але не так, що хтось голосно зіпсував повітря, а я такий: "О, це — фа-дієз!" (Сміється.) Не можу сказати, що це якийсь талант, але цей дар зі мною і позбутися його я не можу. Жінка може піти від мене, музика — ніколи!

Жінки надихають вас чи, навпаки, заважають творчості?

— Стосунки завжди заважають творчості. Але в цьому винен тільки я, бо з головою пірнаю у стосунки і мені більше нічого не потрібно.

Згодом менеджер питає: "Міша, а де нові пісні?" А я закохався і здається, саме таке почуття в мене вперше. Коли вже стосунки закінчуються, починаються страждання і тоді народжуються пісні з гарними словами. Одна з таких — "Зима", дуже раджу знайти її і послухати.

Світлини надані пресслужбою співака