Україна перейде на літній час вже у березні: коли і куди переводити стрілки годинника

Читать на русском
Автор
3221
Годинник в Україні Новина оновлена 10 березня 2024, 18:11
Годинник в Україні. Фото Створено нейромережею для Telegtaf.com.ua

Це робиться для більш ефективного використання світлового дня та економії електрики

Щороку українці два рази на рік переводять стрілки годинника – на зимовий та літній час. Але останнім часом обговорюється питання щодо доцільності такої практики. Так, 29 жовтня ми перейшли на зимовий час, а вже 31 березня переходитиме на літній час.

Про це пише видання Тop.todaу. У матеріалі зазначається, що майже у 80 країнах світу заведено переводити годинник на зимовий та літній час. В Україні це правило запроваджено постановою Кабінету міністрів від 13 травня 1996 року "Про порядок обчислення часу на території України".

Але деякі дослідження показують, що така практика не зовсім виправдана. До того ж вона негативно позначається на здоров'ї людей, чиї біоритми збиваються через зміну часу.

Тому ще 2020 року до Верховної Ради України внесли законопроєкт, який пропонує скасувати переведення годинників та встановити стандартний час. Пізніше його відправили на доопрацювання, але він досі залишається на розгляді.

У зв'язку з цим українці продовжують переходити на зимовий та літній час. Перехід на літній час 2024 року відбудеться в ніч проти 31 березня о 03:00. Стрілки годинника треба буде перевести на одну годину вперед (тобто з 03:00 до 04:00). У результаті вийде, що спати будемо на одну годину менше, ніж зараз, а день стане на одну годину довшим.

Раніше "Телеграф" розповідав, навіщо в Україні переводять час і коли це закінчиться. Справа за депутатами.