У клієнтах ― ФСБ та Міноборони РФ: у США затримали бізнесмена, який допомагав обходити антиросійські санкції

Читать на русском
Автор
Мікросхеми до РФ заборонено ввозити через західні обмеження
Мікросхеми до РФ заборонено ввозити через західні обмеження. Фото https://radio-shop.com.ua

У підприємця три громадянства ― американське, ізраїльське та російське

У Сполучених Штатах Америки (США) затримали 66-річного бізнесмена Іллю Кана, якого підозрюють у тому, що він допомагав Росії обходити санкції. Його компанії могли постачати мікросхеми та інші товари подвійного призначення компанії, пов’язаній з Міноборони РФ.

Якщо підприємця визнають винним, йому загрожує до 20 років позбавлення волі. Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції США.

Сценарій війни НАТО та Росії

Кан є власником Senesys Incorporated та Sensor Design Association. Ці компанії розробляють програмне забезпечення, яке використовується у сфері безпеки.

Через них бізнесмен постачав товари подвійного призначення до науково-виробничого центру "Електронні обчислювально-інформаційні системи" (НВЦ "ЕЛОІС"). На ньому у Росії проектують мікросхеми. НВЦ потрапив під санкції США у 2022 році, оскільки має зв’язки з ФСБ та Міноборони РФ.

Кан міг відправити до НВЦ "ЕЛОІС" тисячі мікроконтролерів, мережевих плат та радіочастотний передавач. Бізнесмен налагодив співпрацю з цією компанією ще до повномасштабного вторгнення і продовжив її після введення обмежень, допомагаючи обійти санкції. Якщо слідству вдасться довести його провину, підприємцю загрожує реальний термін у вигляді 20 років колонії.

Нагадаємо, що після вторгнення РФ в Україні проти країни-агресорки запровадили рекордну кількість санкцій. Західні країни заборонили ввозити до країни товари подвійного призначення, високотехнологічне обладнання та іншу продукцію. Торгівля із Росією мінімізувалася. Захід почав поступово відмовлятися від енергоресурсів із РФ, а на початку 2024 року наклав санкції на алмазодобувну компанію.

Однак з’ясувалося, що Росія має можливість і далі отримувати мікросхеми та інші компоненти. Причому близько 80% їх вироблено США. Ці мікросхеми є у складі крилатих ракет, якими Росія регулярно б’є по українських містах.

Раніше "Телеграф" писав, що президент США Джо Байден підписав указ про економічні заходи щодо компаній, які допомагають РФ обходити санкції. Бізнес, що попався на цьому, може втратити своє майно.