Крига скресла: США передадуть Україні частину конфіскованих російських коштів

Читать на русском
Автор
1396
Заморожені російські активи спрямують на відбудову
Заморожені російські активи спрямують на відбудову. Фото Колаж "Телеграф"

Передача коштів через третю країну відбувається вперше

Вперше в історії Сполучені Штати передадуть уряду Естонії конфісковані російські активи. Сума складає близько 500 тисяч доларів. Кошти будуть використані для підтримки України.

Про це повідомляє Міністерство юстиції США на своєму офіційному сайті. Зазначається, що про передачу майже півмільйона доларів конфіскованих російських коштів було оголошено на Мюнхенській конференції з безпеки.

"Кошти були конфісковані Сполученими Штатами після викриття незаконної мережі закупівель. Ділки намагалися імпортувати в Росію високоточний верстат американського виробництва для використання в секторах оборони та розповсюдження ядерної зброї. Крім того, у середу, 14 лютого, громадянин Латвії, звинувачений у зв’язках зі схемою закупівель, визнав себе винним у порушенні експортних законів і правил США", — йдеться в повідомленні.

Зеленський на Мюнхенській безпековій конференції, — "Телеграф"

Міністерство юстиції США повідомляє, що подібна передача коштів через третю країну відбувається вперше в історії. Конфісковані активи передадуть Естонії, оскільки наразі немає можливості здійснити прямий переказ в Україну. Естонія має використати кошти для проєкту з прискорення оцінки збитків і критичного ремонту української системи розподілу та передачі електроенергії, які стали цілями для ударів російської армії.

"Сьогоднішня заява демонструє непохитну рішучість Сполучених Штатів і наших естонських партнерів заборонити доступ президенту Путіну до західних технологій, на які він покладається, щоб вести незаконну війну проти України", — зазначила заступниця генерального прокурора Ліза Монако, яка підписала угоду про передачу російських активів.

Також у повідомленні зазначається, що Міністерство юстиції США продовжить шукати креативні рішення, щоб український народ міг ефективно реагувати на агресію Росії та мав кошти на відбудову.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв, що стало відомо про те, коли Палата представників проголосує за допомогу Україні. На жаль, новини не втішні.