Практика бере свій початок із кадировської Чечні: правозахисник розповів, як у Росії "дресирують" народ

Читать на русском
Автор
623
Практика бере свій початок із кадировської Чечні: правозахисник розповів, як у Росії "дресирують" народ

Як у Росії використовують публічні вибачення для ідеологічної війни

У суспільстві останнім часом можна помітити збільшення кількості публічних вибачень, що є способом "дресирувати" суспільство.

Як написав у блозі для Wilson Center російський правозахисник Максим Крупський, після початку вторгнення в Україну в Росії спостерігає ерозія верховенства права як на міжнародній арені, так і всередині держави.

Це включає нівелювання права на збори, політичні репресії, а з недавніх пір і публічні вибачення та покаяння. При цьому з 24 лютого 2022 року та до червня 2023 року таких публічних вибачень було зафіксовано 94 випадки.

Перші випадки публічних вибачень були зафіксовані у Чечні ще у 2015 році, а активного поширення набули у 2021 році після масових затримань демонстрантів на протестах.

"Публічне вибачення – принизлива процедура. Так і має бути. Найчастіше люди змушені вибачатися за речі, які формально не можуть бути визнані злочинами. Публічне вибачення торкається як власної гідності людини, так і її чи її суспільного авторитету", — зазначив Крупський і додав, що таким чином виходить, що держава ламає людину зсередини і робить її нездатною чинити опір.

При цьому 2023 року публічні вибачення набули нової форми — публічного покаяння. Це було яскраво продемонстровано після "голої вечірки" у московському клубі "Мутабор", учасники якої засвітилися у відвертих вбраннях, а то й зовсім практично оголеними.

Фотографії з заходу потрапили до мережі, після чого відбувся суспільний резонанс і хвиля покаянь. Учасники та організатори вечірки почали записувати публічні вибачення, перераховувати гроші на потреби російських військових та навіть церкви.

"Публічне покаяння — це інструмент ідеологічної війни. Молоді, різкі художники представлені російському суспільству як носії "західних цінностей". Публічно присоромивши їх, російська влада прагне продемонструвати деградацію і неміцність Заходу, а також екзистенційну перевагу "традиційних цінностей" Росії", — додав він.

Як повідомлялося раніше в Росії запропонували заборонити курси "критичного мислення та фактчекінгу". Влада вважає, що росіянам намагаються задурити голову ідеями, які нав’язані Заходом.