Не навчаються, а сидять у сховищах: батьки школярів виступили проти окремих ініціатив МОН

Читати російською
Автор

Насамперед йдеться про прифронтові області

Батьки та вчителі достатньо скептично сприйняли концепцію "Школа офлайн", впровадження якої нещодавно анонсувало Міністерство освіти та науки України. В першу чергу через питання до безпеки навчального процесу.

Докладніше про питання з навчанням дітей ВПО та проблеми вчителів, на яких також відобразяться нововведення МОН читайте в матеріалі "Телеграфу": "Школа офлайн" — у прицілі критики: чому батьки та вчителі проти новацій МОН

В МОН запевняють, діти повертатимуться за парти тільки в тих навчальних закладах, які облаштовані повноцінними укриттями, або до підземних шкіл. Але темпи, з якими їх будують, дають привід сумніватися, що це істотно вплине на ситуацію. Наприклад, на кінець червня будувалось лише 8 об’єктів в Запорізькій, Дніпропетровській та Сумській областях.

Паралельно тривають і ремонти в підвалах, які багато шкіл пристосовують під найпростіші сховища. Але їх розміри не завжди дозволяють всім учням одночасно відвідувати очне навчання. Наприклад, в одній із шкіл в Шостки Сумської області, від якої до російського кордону всього 60 км, діти відвідують навчальний заклад по черзі.

"Розклад підлаштований так, щоб раз на тиждень кожен клас провів день у школі, тому що і вчителям потрібно бачити дітей вживу, та і їм самим важливе спілкування з однолітками, — каже Вікторія, що разом з двома доньками мешкає в Шостці. — Буває, що більшу частину дня діти проводять у сховищі. Якось тривога вмикалась п’ять разів, то вже після третьої діти попросили: "Давайте тут залишимось".

"Зважаючи на кількість тривог у Полтавській області та їхню тривалість, бували дні, коли з п’яти уроків офлайн за день у підсумку виходив максимум один, — розповіла про ситуацію у своєму місті Алла Заможська — голова громадської організації "Батьки Кременчука. Полтавщина". — Решту часу діти проводили у підвалі. А там мало для всіх місця, тож про безперервність навчання не йдеться. І все це виглядає подекуди як профанація".

Також батьки з Запоріжжя та Одеси, з якими спілкувався "Телеграф", наголошували, що через часті тривоги та обстріли вони не готові змінювати формат навчання з онлайн на очне.

Як розповідав "Телеграф", в Україні з'явиться новий табель для школярів. Він матиме назву "Свідоцтво досягнень" та буде складатися з двох частин.