Скільки коштуватиме бензин та дизель на українських АЗС в березні: прогноз експерта

Читати російською
Автор
Новина оновлена 15 лютого 2024, 17:33

На його думку, вплинути на зміну ціни можуть декілька факторів

Дуже рідко буває таке, що вартість бензину та дизельного пального на стелах українських АЗС залишається незмінною, а тим паче — дешевшає. Утім, на думку одного з експертів, саме таким виключенням може стати березень.

Так, у коментарі Pro Гроші аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко зазначив, що на ціноутворення пального впливають безліч факторів, а тому ціни на пальне здатні змінюватися мало не кожного дня. Утім, як зазначив експерт, кожен із цим чинників є певною "бомбою", яка несподівано може вибухнути та істотно вплинути на ринок пального.

Що стосується березня, то за словами експерта, в цей період очікується досить стабільна вартість нафти — 75-80 доларів за барель. Досить спокійно, як вважає Сіренко, в цей період себе проявить й іноземна валюта. Щодо цін на пальне, то може бути навіть і здешевлення, вважає фахівець. Це може статися за умов стабільності вищевказаних факторів, а також продовження допомоги Україні.

"Оптові ціни на бензин та дизпальне у районі 40 гривень за літр. Виходить, що дорожчого за 47 гривень за літр пального на українських заправках не має бути", — сказав Сіренко.

Щодо впливу на вартість пального, то тут відзначають одразу декілька факторів. Це й ціна на нафту, податки на пальне від держави, обмежена пропозиція на пальне або зростання попиту на нього, змінення курсу валют, надзвичайні ситуації, які можуть викликати нестабільність на ринках нафти, а також зміни у виробничих витратах. Окрім того, багато що залежить від пори року.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, як заощадити на бензині взимку. Ці поради трохи збережуть ваші гроші в гаманці.