Скільки коштуватиме бензин та дизель на українських АЗС в березні: прогноз експерта

Читать на русском
Автор
Бензин та дизель у березні 2024 року можуть навіть здешевшати - думка експерта Новина оновлена 15 лютого 2024, 17:33
Бензин та дизель у березні 2024 року можуть навіть здешевшати - думка експерта. Фото Відкриті джерела

На його думку, вплинути на зміну ціни можуть декілька факторів

Дуже рідко буває таке, що вартість бензину та дизельного пального на стелах українських АЗС залишається незмінною, а тим паче — дешевшає. Утім, на думку одного з експертів, саме таким виключенням може стати березень.

Так, у коментарі Pro Гроші аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко зазначив, що на ціноутворення пального впливають безліч факторів, а тому ціни на пальне здатні змінюватися мало не кожного дня. Утім, як зазначив експерт, кожен із цим чинників є певною "бомбою", яка несподівано може вибухнути та істотно вплинути на ринок пального.

Що стосується березня, то за словами експерта, в цей період очікується досить стабільна вартість нафти — 75-80 доларів за барель. Досить спокійно, як вважає Сіренко, в цей період себе проявить й іноземна валюта. Щодо цін на пальне, то може бути навіть і здешевлення, вважає фахівець. Це може статися за умов стабільності вищевказаних факторів, а також продовження допомоги Україні.

"Оптові ціни на бензин та дизпальне у районі 40 гривень за літр. Виходить, що дорожчого за 47 гривень за літр пального на українських заправках не має бути", — сказав Сіренко.

Щодо впливу на вартість пального, то тут відзначають одразу декілька факторів. Це й ціна на нафту, податки на пальне від держави, обмежена пропозиція на пальне або зростання попиту на нього, змінення курсу валют, надзвичайні ситуації, які можуть викликати нестабільність на ринках нафти, а також зміни у виробничих витратах. Окрім того, багато що залежить від пори року.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, як заощадити на бензині взимку. Ці поради трохи збережуть ваші гроші в гаманці.