Останній світовий автовиробник покинув ринок Росії

Читати російською
Автор

Він продав свої останні 15% акцій російському виробнику.

Німецький автомобілебудівний концерн Daimler Truck останнім серед європейських та загалом західних компаній покинув автомобільний ринок Росії. Зазначимо, що ця фірма входить до Mercedes-Benz Group (колишня Daimler AG).

Як заявив гендиректор компанії "Камаз" Сергій Когогін в інтерв'ю російському виданню Ведомості, німецький концерн не бере участі в житті російського автовиробника від лютого 2022 року, коли й сталося повномасштабне вторгнення до України. За словами Когогіна, Daimler Truck продав 15% своїх акцій у російському виробнику вантажівок "Камаз".

Перед цим, у січні 2024 року, завод корейської Hyundai в Санкт-Петербурзі купила компанія "Арт-фінанс". Загалом, вже всі провідні автокомпанії Європи та світу вийшли з ринку РФ.

Додамо, Daimler Truck випускав кабіни для вантажівок "Камаз" останнього покоління К5 — донором для них виступив агрегат від Mercedes Actros зразка 2012 року, — а також кабіни для вантажівок Mercedes. Німецький концерн став акціонером "Камаза" 2008 року — тоді він придбав 10% виробника вантажівок за 250 млн дол. 2010 року Daimler і Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) купили ще 5% "Камаза". Пізніше німецький концерн викупив 1%, який належав ЄБРР.

Раніше "Телеграф" повідомляв про те, що в Україні зареєстрували перший автомобіль, надрукований на 3D-принтері. Його було ввезено, як квадроцикл 2018 року випуску.