Тиск силовиків на бізнес: "Маніфест 42" звернувся до влади з пропозиціями

Читать на русском
Автор
Колаж, "Телеграф"

У громадському русі стверджують — вони хочуть, аби їхні вимоги до влади були розглянуті до кінця січня

Громадський рух "Маніфест 42" звернувся до української влади з пропозиціями розглянути три вимоги, які стали наслідком тиску силових структур на бізнес.

Про це йдеться у офіційній заяві організації. Представники "Маніфесту 42" підкреслюють, що подібна реакція є вимушеною, зважаючи на останні події.

Зокрема, у громадському русі стверджують — вони хочуть, аби їхні вимоги до влади були розглянуті до кінця січня. Серед іншого, вони пропонують:

  • Президенту України та Уряду — опрацювати та внести на розгляд Верховної Ради законодавчі ініціативи, розроблені громадським рухом "Маніфест 42" із залученням провідних юристів, спрямовані на обмеження зловживання владою силовиками. Ініціювати законопроєкт, яким всі правоохоронні органи, окрім БЕБ, позбавляються права розслідувати економічні злочини.
  • Уряду — ініціювати створення постійно діючої комісії у форматі "Уряд — Правоохоронні органи — Бізнес-обʼєднання" для оперативного реагування на будь-які виклики, пов'язані із конфліктами бізнесу та силовиків. Робота комісії має бути публічною, із залученням ЗМІ, а її рішення — обовʼязковими для виконання правоохоронними органами.
  • Президенту України — з метою захисту 42 статті Конституції, яка гарантує право на підприємницьку діяльність, публічно оголосити свою позицію щодо обшуків на території підприємств без рішення суду та допуску адвокатів. Зокрема, у "Маніфесті" вважають, що це має вплинути на подальший перебіг справи Ігоря Мазепи, зокрема його ймовірне звільнення із СІЗО.

Якщо цього не станеться, громадський рух "Маніфест 42" обіцяє провести 1 лютого 2024 року о 12:00 попереджувальну акцію протесту.

"На 1 годину буде частково, без шкоди для виконання оборонних замовлень, призупинена робота українських підприємств", — підкреслюють представники громадського руху.