Найкращий показник в історії: Україна показала зростання в індексі сприйняття корупції, що це означає

Читать на русском
Автор
1079
depositphotos.com

За 10 років Україна додала загалом 11 балів у дослідженні

Україна суттєво покращила свій результат в індексі сприйняття корупції. Зростання її рейтингу стало одним із найбільших серед країн за минулий рік.

Про це свідчить рейтинг міжнародної організації Transparency International. Згідно з ним, Україна отримала 36 балів зі 100 можливих в Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index — CPI). І тепер наша країна посідає 104 місце серед 180 країн.

"Зростання України на 3 бали – один із найкращих результатів за минулий рік у світі. Також Україна стала однією з 17 країн у нинішньому СРІ, що продемонстрували свій найкращий показник за весь час", — йдеться у дослідженні.

Для порівняння: так само 36 балів за результатами цьогорічного дослідження мають Алжир, Бразилія та Сербія. На один бал нас випереджають Албанія, Аргентина, білорусь, Гамбія, Ефіопія та Замбія — всі вони мають по 37 балів. А на бал менше, ніж Україна, — Боснія і Герцеговина, Домініканська Республіка, Єгипет, Непал, Панама, Сьєрра-Леоне та Таїланд. Показник Росії, яка прийшла "звільняти" Україну, становить 26 балів (зниження на 2 бали). З ним вона посідає 141 місце.

З часів Революції Гідності і початком великого реформування за 10 років Україна додала загалом 11 балів у дослідженні. Зростання навіть під час повномасштабної війни в Індексі сприйняття корупції–2023 стало можливе завдяки активній роботі антикорупційних та інших державних органів.

"Такий результат говорить про 3 факти. Перший — Україна продемонструвала непоганий результат цьогоріч і прогресивну динаміку за 10 років. Зараз ми вже доросли до показників країн-кандидаток в ЄС. Факт другий — ми розбудували антикорупційну екосистему з нуля і вже маємо реальні вироки за топкорупцію, але нам все ще треба дуже багато працювати, щоб наздогнати показники країн ЄС. І наостанок, якщо випадки тиску на журналістів та представників громадськості й надалі продовжуватимуться, якщо влада втручатиметься у різні сфери держуправління, а корупційні скандали, пов’язані з обороною, не стихатимуть, ми можемо дуже швидко втратити наші досягнення", — коментує Андрій Боровик виконавчий директор TI Ukraine.

Щоб ще більше покращити рівень боротьби з корупцією, організація рекомендувала Україні: підвищити ефективність боротьби з топ-корупцією, ефективно використовувати на потреби держави активи корупціонерів та поплічників Росії, розпочати реформу Рахункової палати та Державної аудиторської служби.

Довідка: Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, CPI) — показник, який з 1995 року розраховується міжнародною організацією Transparency International. Сама організація не проводить власних опитувань. Індекс розраховують на основі 13 досліджень авторитетних міжнародних установ і дослідницьких центрів. Ключовим показником Індексу є кількість балів, а не місце в рейтингу. Мінімальна оцінка (0 балів) означає, що корупція фактично підміняє собою державу, максимальна (100 балів) свідчить про те, що корупція майже відсутня. Індекс оцінює сприйняття корупції лише в державному секторі.

Важливо пам’ятати, що CPI вимірює саме сприйняття, а не фактичний рівень корупції. Вищий результат однієї країни у порівнянні з іншою не означає, що в першій менше корупції, ніж у другій — це означає, що перша сприймається як менш корумпована.

Методологія CPI отримала гриф затвердження від Єврокомісії за її надійний статистичний підхід.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в українців зросли вимоги щодо боротьби з коруцією.