Справа про стеження за журналістами Bihus.infо передана до ДБР: що відомо

Читати російською
Автор

Тепер всі обставини встановлюватимуть слідчі Бюро

Офіс Генерального прокурора України у вівторок, 6 лютого, доручив слідчим із Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань (ДБР) розслідувати справу про стеження за журналістами Bihus.infо. Займатися встановленням обставин можуть лише працівники цього органу.

Це пов’язано з тим, що до незаконного встановлення технічних засобів для прослуховування та зйомки відео причетні працівники спецслужб. Про це повідомляє пресслужба Офісу Генерального прокурора.

Штучний інтелект у військових симуляціях схиляється до завдання ядерного удару

"Враховуючи, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення ймовірно причетні співробітники правоохоронного органу, досудове розслідування у кримінальному провадженні підлягає виключній підслідності Державного бюро розслідувань", — йдеться у повідомленні.

Генеральний прокурор України Андрій Костін наголосив, що свобода слова є невід’ємною складовою демократичного суспільства. Тому неприпустимо порушувати права журналістів, а ця справа підлягає ретельному розгляду.

Нагадаємо, що раніше журналісти-розслідувачі видання Bihus.infо заявили про стеження. Пізніше їм удалося ідентифікувати, хто за цим стоїть. Вони звинуватили у стеженні СБУ. Було відкрито кримінальне провадження та зроблено кадрові перестановки.

У вівторок, 6 лютого, у Верховну Раду викликали голову СБУ Василя Малюка, щоб він прокоментував справу про стеження за працівниками видання Bihus.infо. Він виступив перед депутатами.

Раніше "Телеграф" писав, що Василь Малюк висловився з приводу скандальної справи. Він пообіцяв зробити все можливе, щоб в Україні журналісти працювали вільно. Це й відрізняє нашу країну від авторитарної Росії, упевнений голова СБУ.