Зеленський звільнив топ-чиновника СБУ після статті "Телеграфу" про провал у справі російського "вора в законі" Воєводіна

Читать на русском
Автор
3748
Президент України Володимир Зеленський
Президент України Володимир Зеленський. Фото Zelenskiy_official/Telegram

Цією справою займався департамент захисту національної державності СБУ

Президент України Володимир Зеленський 31 січня підписав указ про звільнення з посади керівника Департаменту захисту національної державності СБУ Романа Семенченка. Семенченко був призначений керівником цього департаменту у жовтні 2022 року, до того він був уповноваженим президента з питань контролю за діяльністю СБУ.

Звільнення відбулося після виходу статті "Телеграфу" про одіозного російського бізнесмена Міхаіла Воєводіна, який подав позов до президента України Володимира Зеленського з вимогою визнання протиправним та скасування Указу від 19 жовтня 2022 № 727/2022, яким його було внесено в санкційний список. У листопаді 2023 р. Воєводін, якого вважають старшим партнером оголошеного у розшук депутата госдуми рф Олександра Бабакова та президента російського футбольного клубу ЦСКА Євгенія Гінера, виграв суд у СБУ, яка у 2022 році заборонила йому в’їзд в Україну.

Справою Воєводіна займався департамент захисту національної державності СБУ, який переплутав його з іншою особою — ексгендиректором російського заводу "ВСМПО-Ависма" Міхаілом Воєводіним, пов’язаним з російською державною корпорацією "Ростех".

"За твердженням позивача, інформація щодо Воєводіна, отримана СБУ з відкритих джерел, не відповідає критерію достовірності, що потягло за собою невірні висновки суб`єкта владних повноважень" — було вказано в матеріалах суду. Суд також взяв до відома інформацію СБУ стосовно неформального статусу "вора в законі" Міхаіла Воєводіна, відомого як "Міша Лужнецький", проте зазначив, що постанова про заборону в’їзду в Україну була винесена СБУ саме через його начебто причетність до терористичної діяльності (у складі "Ростеху"). А інформація та документальні обґрунтування стосовно того, що він підпадає під ознаки особи у статусі "вора в законі" та можливо є учасником організованої злочинної діяльності, не була покладена в основу рішення.

Окрім цього, можливою причиною звільнення Семенченка ЗМІ вже назвали причетність департаменту захисту національної державності СБУ до стеження за журналістами, зокрема, Bihus.Info. В СБУ зазначили, що департамент захисту національної державності буде посилений, а підходи до його роботи — оптимізовані.

"СБУ в умовах повномасштабної війни постійно змінюється, оптимізуючись як ефективний та бойовий контррозвідувальний орган, що здатний захищати державу від усього спектру можливих викликів. Ми усвідомлюємо, що захищаємо демократичну Україну, в якій зміцнення національної державності є одним із ключових пріоритетів, реалізація якого має забезпечувати у тому числі безперешкодну роботу ЗМІ та гарантувати їм достатній рівень безпеки" — вказали в СБУ.

Раніше "Телеграф" писав, що на 27 лютого 2024 року Верховний суд України запланував розгляд позову Міхаіла Воєводіна до Президента України Володимира Зеленського з вимогою визнання протиправним та скасування Указу від 19 жовтня 2022 № 727/2022 в частині введення санкцій проти позивача.