Справа про стеження за журналістами Bihus.infо передана до ДБР: що відомо

Читать на русском
Автор
1033
Розслідування доручили ДБР через причетність спецслужб до справи
Розслідування доручили ДБР через причетність спецслужб до справи. Фото censor.net

Тепер всі обставини встановлюватимуть слідчі Бюро

Офіс Генерального прокурора України у вівторок, 6 лютого, доручив слідчим із Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань (ДБР) розслідувати справу про стеження за журналістами Bihus.infо. Займатися встановленням обставин можуть лише працівники цього органу.

Це пов’язано з тим, що до незаконного встановлення технічних засобів для прослуховування та зйомки відео причетні працівники спецслужб. Про це повідомляє пресслужба Офісу Генерального прокурора.

Штучний інтелект у військових симуляціях схиляється до завдання ядерного удару

"Враховуючи, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення ймовірно причетні співробітники правоохоронного органу, досудове розслідування у кримінальному провадженні підлягає виключній підслідності Державного бюро розслідувань", — йдеться у повідомленні.

Генеральний прокурор України Андрій Костін наголосив, що свобода слова є невід’ємною складовою демократичного суспільства. Тому неприпустимо порушувати права журналістів, а ця справа підлягає ретельному розгляду.

Нагадаємо, що раніше журналісти-розслідувачі видання Bihus.infо заявили про стеження. Пізніше їм удалося ідентифікувати, хто за цим стоїть. Вони звинуватили у стеженні СБУ. Було відкрито кримінальне провадження та зроблено кадрові перестановки.

У вівторок, 6 лютого, у Верховну Раду викликали голову СБУ Василя Малюка, щоб він прокоментував справу про стеження за працівниками видання Bihus.infо. Він виступив перед депутатами.

Раніше "Телеграф" писав, що Василь Малюк висловився з приводу скандальної справи. Він пообіцяв зробити все можливе, щоб в Україні журналісти працювали вільно. Це й відрізняє нашу країну від авторитарної Росії, упевнений голова СБУ.