В Раді пояснили, чому державі потрібно підтримувати молочну галузь

Читати російською
Автор

Голова агрокомітету ВР Олександр Гайду розказав про пошук механізмів для допомоги крупним агрогосподарствам

Державі потрібно розширювати підтримку виробників і переробників молока, адже цей сегмент АПК сьогодні зіштовхнувся з низкою проблем, які гальмують внутрішнє виробництво. Про це в інтерв'ю "Телеграфу" повідомив голова комітету ВР з питань аграрної та земельної політики, член фракції "Слуга народу" Олександр Гайду, коментуючи результати комітетських слухань по кризовій ситуації в молочній сфері.

"Дійсно, в молочній галузі дуже багато проблем, надзвичайно багато було питань та викликів саме в цій сфері. Ми чули про це вже декілька років, але сьогодні ми нарешті почали таке більш поглиблене спілкування з представниками асоціацій, виробниками молока та переробниками молокопродукції. Багато питань, які вони на засіданні агрокомітету озвучували, ми разом з Мінагрополітики будемо вже пропрацьовувати, щоб зробити певні висновки і певні дії", — заявив парламентар.

За його словами, за підсумками діалогу між владою та бізнесом можливе розроблення законопроєктів та прийняття законів, які б спрямовувалися на підтримку саме молочного сегменту АПК.

"Тому що державна підтримка (молочної галузі. — Ред.) однозначно повинна бути. Все ж таки, без кредитування зараз дуже важко і середнім, і великим підприємствам. Про маленькі я вже мовчу. Тому потрібні і кредитні, і урядові програми. Можливо, потрібні також дотації й від наших міжнародних партнерів у вигляді грантів. Відтак, всі ці позиції на даному етапі будемо використовувати саме для поліпшення ситуації в молочній галузі", — зазначив він.

Олександр Гайду при цьому нагадав, що наразі в Україні працює кредитна програма для сільгоспвиробників "5-7-9", а на комітеті з питань агрополітики "ми проговорювали збільшення об'ємів кредитування на одного сільгоспвиробника з 90 мільйонів гривень до 180 млн грн".

"Все ж таки, ми хочемо підняти цю планку для кредитування, аби дані кредитні кошти могли залучати крупні сільгоспвиробники, — продовжив нардеп. — Крім того, є ще інші держпрограми, однак вони все ж таки стосуються більш дрібних виробників і переробників. Відтак на слуханнях комітету ми більше говорили про великі компанії, які в принципі і дають додаткові надходження до бюджету нашої держави, а також формують додаткову додану вартість продукції. Оскільки це — переробка… В принципі, майбутнє (в післявоєнний період) — саме за великими компаніями. Ми ж, як аграрний комітет, повинні допомагати всім фермерам: і маленьким, і середнім, і великим компаніям".

Очільник аграрного комітету ВР також підтвердив, що поступово позиція Мінагрополітики теж змінюється в бік конструктивного діалогу з крупними молоковиробниками, щоб спільно шукати інструменти для держпідтримки галузі та стабілізації цін на молочну продукцію.

Як повідомлялось, у жовтні 2023 р. Рада нацбезпеки та оборони вирішила проконтролювати виконання Указу президента України № 681 "Про стан забезпечення продовольчої безпеки", який був введений в дію тією ж датою. Тобто, держчиновники де-факто ще минулого року визнали проблеми з продовольчою безпекою на найвищому рівні. 19 грудня 2023-го РНБО навіть проводила нараду про стан виконання свого ж рішення щодо продбезпеки країни, у тому числі щодо кризової ситуації в молочній сфері.

Також "Телеграф" писав, які три кроки врятують українську молочну галузь від катастрофи.