В Раді пояснили, чому державі потрібно підтримувати молочну галузь

Читать на русском
Автор
Олександр Гайду
Олександр Гайду. Фото Телеграф

Голова агрокомітету ВР Олександр Гайду розказав про пошук механізмів для допомоги крупним агрогосподарствам

Державі потрібно розширювати підтримку виробників і переробників молока, адже цей сегмент АПК сьогодні зіштовхнувся з низкою проблем, які гальмують внутрішнє виробництво. Про це в інтерв'ю "Телеграфу" повідомив голова комітету ВР з питань аграрної та земельної політики, член фракції "Слуга народу" Олександр Гайду, коментуючи результати комітетських слухань по кризовій ситуації в молочній сфері.

"Дійсно, в молочній галузі дуже багато проблем, надзвичайно багато було питань та викликів саме в цій сфері. Ми чули про це вже декілька років, але сьогодні ми нарешті почали таке більш поглиблене спілкування з представниками асоціацій, виробниками молока та переробниками молокопродукції. Багато питань, які вони на засіданні агрокомітету озвучували, ми разом з Мінагрополітики будемо вже пропрацьовувати, щоб зробити певні висновки і певні дії", — заявив парламентар.

За його словами, за підсумками діалогу між владою та бізнесом можливе розроблення законопроєктів та прийняття законів, які б спрямовувалися на підтримку саме молочного сегменту АПК.

"Тому що державна підтримка (молочної галузі. — Ред.) однозначно повинна бути. Все ж таки, без кредитування зараз дуже важко і середнім, і великим підприємствам. Про маленькі я вже мовчу. Тому потрібні і кредитні, і урядові програми. Можливо, потрібні також дотації й від наших міжнародних партнерів у вигляді грантів. Відтак, всі ці позиції на даному етапі будемо використовувати саме для поліпшення ситуації в молочній галузі", — зазначив він.

Олександр Гайду при цьому нагадав, що наразі в Україні працює кредитна програма для сільгоспвиробників "5-7-9", а на комітеті з питань агрополітики "ми проговорювали збільшення об'ємів кредитування на одного сільгоспвиробника з 90 мільйонів гривень до 180 млн грн".

"Все ж таки, ми хочемо підняти цю планку для кредитування, аби дані кредитні кошти могли залучати крупні сільгоспвиробники, — продовжив нардеп. — Крім того, є ще інші держпрограми, однак вони все ж таки стосуються більш дрібних виробників і переробників. Відтак на слуханнях комітету ми більше говорили про великі компанії, які в принципі і дають додаткові надходження до бюджету нашої держави, а також формують додаткову додану вартість продукції. Оскільки це — переробка… В принципі, майбутнє (в післявоєнний період) — саме за великими компаніями. Ми ж, як аграрний комітет, повинні допомагати всім фермерам: і маленьким, і середнім, і великим компаніям".

Очільник аграрного комітету ВР також підтвердив, що поступово позиція Мінагрополітики теж змінюється в бік конструктивного діалогу з крупними молоковиробниками, щоб спільно шукати інструменти для держпідтримки галузі та стабілізації цін на молочну продукцію.

Як повідомлялось, у жовтні 2023 р. Рада нацбезпеки та оборони вирішила проконтролювати виконання Указу президента України № 681 "Про стан забезпечення продовольчої безпеки", який був введений в дію тією ж датою. Тобто, держчиновники де-факто ще минулого року визнали проблеми з продовольчою безпекою на найвищому рівні. 19 грудня 2023-го РНБО навіть проводила нараду про стан виконання свого ж рішення щодо продбезпеки країни, у тому числі щодо кризової ситуації в молочній сфері.

Також "Телеграф" писав, які три кроки врятують українську молочну галузь від катастрофи.