"Ніколи не буде миротворцем": у Зеленського розповіли, що не так з пропозиціями Орбана

Читать на русском
Автор
Новина оновлена 06 липня 2024, 22:55

Пропозиції прем’єра Угорщини не призведуть до миру в Україні

Україна готова до того, щоб третя країна виступила посередником у питаннях завершення російського вторгнення. Однак тут не йдеться про гучні політичні заяви.

Про це розповів радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі "Ми — Україна". За його словами, країна має відповідати чітким критеріям цієї місії.

"Будь-яка країна, яка серйозно налаштована на те, щоб проводити цю роботу, не буде публічно виходити і говорити про це. І говорити при цьому банальні речі", — сказав Подоляк.

За його словами, заяви у стилі "ми за негайне припинення вогню" говорять про те, що країна не готова до посередництва, оскільки не розуміє суті проблеми. Він додав, що посередник має чітко розуміти, хто у війні є агресором, а хто жертвою, які концепти міжнародного права були порушені та як можна знову змусити їх працювати.

При цьому Подоляк зазначив, що є країни, з якими ведуться переговори з цього приводу, і Україна готова передавати свої пропозиції через них, у тому числі і в рамках підготовки до другого саміту миру.

У контексті цього чиновник також відреагував на "миротворчі" потуги прем’єра Угорщини Віктора Орбана, зазначивши, що той робить прямо протилежне та заохочує агресора до розширення насильства.

"Орбан не є миротворцем. Не є. Жодним чином. І не буде таким… Орбан пропонує за рахунок жертви тимчасово зупинити агресію і тим самим толерувати масового серійного вбивцю", — сказав Подоляк.

При цьому він наголосив, що миротворча діяльність не зводиться до пошуків способів уникнути покарання для вбивці за доведений факт злочину. Він зазначив, що такі дії угорського прем’єра не призведуть до справедливого миру, а лише заохочуватимуть Росію до подальшого продовження загарбницьких воєн та вбивств мирного населення.

Як повідомлялося раніше, Орбан під час свого візиту до Києва сказав, що припинення вогню могло б забезпечити прискорення переговорів з Росією.