На комісію навіть із відстрочкою? Юрист пояснив, чи законно це

Читать на русском
Автор
Новина оновлена 27 липня 2024, 09:57

Експерт дав чітку відповідь

Відповідно до законодавства про мобілізацію, певні категорії громадян мають право на відстрочку від мобілізації. Людину не можуть направити на військово-лікарську комісію (ВЛК) до або перед розглядом заяви про відстрочку.

Про це розповів військовий адвокат, керівник напряму військового права та захисту прав військовослужбовців Адвокатського об’єднання "Актум" Артем Бондар "РБК-Україна". Він зазначив, що це протиправна дія, яка не відповідає чинному законодавству.

"Під час розгляду заяви про надання відстрочки від призову на військову службу проходження ВЛК з метою встановлення придатності до військової служби — непередбачене. Проте після надання відстрочки військовозобов'язаний може бути направлений на проходження ВЛК задля поновлення або визначення його статусу придатності до військової служби", — пояснює юрист. .

У разі, якщо документи на відстрочку не приймають або необґрунтовано відмовляють у відстроченні, документи можна надіслати поштою або прийти особисто до ТЦК та СП разом з адвокатом. Він може також допомогти, якщо протиправно чи необґрунтовано відмовили у відстроченні.

Раніше ми розповідали на який термін видається відстрочка від мобілізації в Україні. Зазначимо, що декларація про неї в деяких військовозобов’язаних залишається незалежно від цього, на який час вона видається.

Також "Телеграф" писав, чи можуть відмовити у наданні відстрочки через відсутність інформації про стан здоров’я щодо ув’язнення ВЛК. Адвокат давала чіткі роз’яснення щодо цього питання.