Росіяни застосували унікальну надпотужну авіабомбу? У ЗСУ спростували чутки (відео)

Читати російською
Автор
Новина оновлена 02 жовтня 2024, 16:09

ЗСУ заперечили застосування росіянами потужної авіабомби

Російські війська продовжують наступати на Вовчанському напрямку. Вперше з початку повномасштабного вторгнення в Україну вони нібито використали вакуумну бомбу ОДАБ-9000.

Про це повідомив у Telegram речник Української добровольчої армії — Південь Сергій Братчук. Він також опублікував відео, на якому видно, що росіяни завдали удару по Вовчанську нібито цією бомбою.

Згодом з’явилося уточнення, що на відео не бомба ОДАБ-9000. Про це написав у Facebook журналіст Денис Попович. Він зазначив, що літаки тактичної авіації не здатні нести бомби такої потужності.

Інформацію про застосування російськими військами авіабомби ОДАБ-9000 також спростував речник оперативно-тактичного угруповання "Харків", полковник Віталій Саранцев. Він зазначив, що росіяни використали боєприпас меншої ваги і потужності, вибух якого пропагандисти взяли за основу для чергової "картинки".

Саранцев додав: "Такі повідомлення можуть бути частиною інформаційної війни, спрямованої на деморалізацію Сил оборони України і цивільних мешканців. Він закликав українців дотримуватись інформаційної гігієни та використовувати перевірені джерела інформації".

На кадрах, які активно почали ширитись мережею, видно, що внаслідок удару утворився вакуум. Носіями цих авіабомб є літаки Ту-16, Ту-95, Ту-22, вильотів яких не фіксувалося.

ЗМІ, на хвилі поширення відео, називають ОДАБ (об’ємно-детонуючу авіаційну бомбу — Ред.) одним із найпотужніших неядерних боєприпасів у світі. Офіційних даних про цей вид зброї нині мало, ймовірна маса вибухової речовини становить 7100 кілограмів.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв, що Збройні сили України офіційно підтвердили вихід своїх підрозділів із Вугледару Донецької області.