Партнери Медведчука могли отримати сотні мільйонів гривень від "Укрнафти", і це по-справжньому сумно - Михайло Шнайдер

Читать на русском
Автор
8878
В "Укрнафті" все ще вистачає дивних схем Новина оновлена 15 лютого 2024, 15:05
В "Укрнафті" все ще вистачає дивних схем. Фото Колаж "Телеграфу"

Політичний експерт і блогер Михайло Шнайдер озвучив цікаві дані щодо "Укрнафти"

Сумно все це. По-справжньому Сумно.

Бо з'явилася інформація про те, що керівник "Укрнафти" Корецький міг купувати присадки для палива у свого бізнес-партнера, пов'язаним з Медведчуком, та й ще за завищеними цінами, — лише за 4 місяці той міг отримати від держкомпанії СОТНІ мільйонів гривень. Ви тільки вдумайтеся в це.

Мова йде про безтендерну закупівлю у вересні-грудні 2023 року МТБЕ — метилу третинного бутилового етеру, або простіше кажучи, "присадки" для палива, якого за ці місяці "Укрнафта" купила на понад мільярд гривень, та ще й без будь-якого тендеру.

І справа навіть не в тому, що купували МТБЕ за дивною схемою — ціна у Роттердамі (1000 доларів) плюс 293 долари за тонну, а у отримувачі грошей — Швейцарській компанії AGTG SA.

Як виявили розслідувачі, AGTG SA насправді належить громадянину Канади Євгену Свірському, що є партнером Корецького у ТОВ "Велсбі трейд Плюс". Формально, партнером є дружина керівника "Укрнафти" — Ірина Корецька, проте сам Корецький визнавав, що починав свій бізнес у компанії кав’ярень "Ідеаліст" саме разом із Свірським.

Здавалося б, що тут дивного для українських реалій — купувати щось без тендеру за завищеною ціною у власного ж Бізнес-Партнера?

Але справа у тому, що швейцарська AGTG SA за даними слідства ще у 2018-у році продавала "Укргазвидобуванню" іншу хімічну добавку — метанол, на 45% вище за ринкову ціну. А експертиза довела, що куплена в Роттердамі речовина насправді була вироблена у РФ (ЧАО "Метафракс", ОАО "Щекиноазот") та Республіці Білорусь (ОАО "Гродно Азот").

При цьому цікаво, що Євген Свірський через групу Unimex має спільний оптовий та роздрібний паливний бізнес із Борисом Ганджою, який у 2019-ому став гендиректором мережі АЗС "Глуско", що належала Віктору Медведчуку.

Тобто, почавши із 45% націнки на ціну у 2018-році і поставок шмурдяку з країни-агресора для "Укргазвидобування", Євген Свірський завдяки спільному кавовому бізнесу із Сергієм Корецьким лише за 4 місяці 2023 року міг отримати на завишенні цін для "Укрнафти" щонайменше 300 млн "зайвих" гривень.

Тому уважно подивіться це журналістське розслідування, в якому чітко та доступно викладені всі факти та цифри.

Ну а стосовно всім відомого керівника "Укрнафти" Корецького, то там можна сміливо писати цілий пригодницький роман, бо його дії нагадують ознаки корупційних правопорушень та мають бути досліджені НАЗК та НАБУ.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.