Закордон не допоможе? Чи зможе Україна виплачувати пенсії без допомоги США

Читать на русском
Автор
1265
Конгрес США
Конгрес США. Фото eadaily.com

Експерти кажуть, коли в Україні можуть початися проблеми із виплатою пенсій

Сенат США у законопроекті про допомогу Україні прописав пункт, який забороняє використовувати її для інших потреб, наприклад виплати пенсій. Щоправда, у Верховній Раді вже встигли заспокоїти – голова бюджетного комітету парламенту Роксолана Підласа заявила, що пенсії – це захищена стаття видатків, а тому гроші на них знайдуть у будь-якому разі.

Як пояснили "Телеграфу" експерти, взаємозв’язок міжнародних траншів та наявності платежів пенсій в Україні дещо складніший. І проблеми через те, що фінансову допомогу США Київ не зможе витрачати на соціальні потреби, справді можуть виникнути, хоч так вважають і не всі.

Так, економічний експерт Данило Монін не бачить причин для виникнення проблем із виплатою пенсій в Україні, погоджуючись із Роксоланою Підласою.

"Виплата частини пенсій йде зі сплати внутрішнього ЄСВ — єдиного соціального внеску. Решта пенсійних платежів — відносяться до захищених статей бюджету і гроші на пенсії перерозподілятимуться з інших витрат", — упевнений експерт.

На думку економічного експерта Олександра Охріменка, відсутність фінансової допомоги від США не зупинить виплату пенсій в Україні, але матиме один серйозний наслідок не лише для пенсіонерів, а й для всіх українців.

Економічний експерт Олександр Охріменко
Олександр Охріменко

Так, за словами співрозмовника "Телеграфа", долари з траншу США не підуть на сплату пенсій, вони просто послужать забезпеченням випуску нових гривень, які й підуть на виплату пенсій, якщо грошей державі не вистачатиме.

Наприклад, на виплату пенсій чи інші витрати державі не вистачатиме близько 38 млрд грн або 1 млрд доларів. Якщо валюта надійде в Україну, ці кошти будуть направлені до Нацбанку на поповнення його золотовалютних запасів. НБУ ж, у свою чергу, випускає 38 млрд нових гривень, які надходять в обіг і витрачаються державою на виплату пенсій. Тобто, відбувається свого роду "обмін", схожий на звичайну угоду купівлі-продажу долара на валютній біржі або в обмінному пункті.

Якщо ж доларів для "обміну" та вкладення в НБУ немає, Нацбанк просто друкує гривню, що загрожує знеціненням національної валюти щодо долара, падінням обмінного курсу, а для самих українців – інфляцією, тобто зростанням цін. Саме реалізація цього сценарію і може очікувати на Україну у разі, якщо США та інші країни перестануть надавати фінансову допомогу нашій країні. Щоправда, це станеться не одразу.

На що підуть 80 млрд дол. від США
Фінансова допомога США Україні

"Поки у нас будуть золотовалютні та міжнародні резерви (на 1 січня 2024 року це 40,5 млрд дол. — "Телеграф" ), Україна має запас міцності. Але без фінансової допомоги від США та ЄС, без постійного підживлення ззовні вони швидко закінчаться. За моїми підрахунками, мінімум до квітня 2024 року нам вистачить наявних резервів, щоб уникати сильної інфляції навіть при емісії гривні, а вже з 2-го кварталу можна буде говорити про реальні проблеми з виплатами пенсій і зарплат у бюджетних сферах, а також зростанні інфляції", — прогнозує співрозмовник "Телеграфа".

Економічний експерт Борис Кушнірук звертає увагу на той факт, що власні золотовалютні резерви можуть стати в нагоді Україні для купівлі зброї. У цьому випадку витрачання цих резервів на забезпечення емісії та виплат пенсій може сильно скоротити обсяги озброєнь, які Україна зможе купити в майбутньому, якщо їхнє безкоштовне постачання з якихось причин припиниться.

"Поки ми маємо десятки мільярдів доларів фінансових резервів, у нас є запас міцності, але у разі закупівлі зброї цей запас сильно скорочуватиметься", — пояснив співрозмовник "Телеграфу".

Раніше міністр економіки Юлія Свириденко попереджала про можливість виникнення проблем із виплатою пенсій в Україні через припинення надходжень зовнішніх траншів.