США можуть відмовитись платити за українських пенсіонерів: у Раді сказали, чого чекати

Читать на русском
Автор
3954
Що буде з пенсіями в Україні
Що буде з пенсіями в Україні. Фото telegraf.com.ua

Станом на 1 січня 2024 року в Україні є 10,5 млн. пенсіонерів, яким виплачується пенсія

Можлива заборона на фінансування пенсій за рахунок фінансової допомоги Сполучених Штатів Америки, поки що не затверджена, не зупинить їх виплату. Однак у разі якщо рішення.

Про це глава бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа сказала коментарі LIGA.net. За її словами, пенсії — це захищена стаття видатків, а тому гроші на них буде знайдено у будь-якому разі.

Йдеться про те, що у понеділок, 5 лютого, Сенат прописав у законопроекті про додаткові асигнування заборону на відшкодування пенсій за рахунок фінансової підтримки Штатів. Але у будь-якому випадку, пенсії продовжуватимуть виплачувати, навіть якщо підтримка США поменшає.

"Пенсії сплачуються за рахунок ЄСВ. Державний бюджет покриває дефіцит Пенсійного фонду та сплачує пенсії окремим категоріям пенсіонерів, які раніше працювали на державу. Витрати для Пенсійного фонду – це захищена стаття видатків державного бюджету, вони проплачуються практично відразу після військових видатків, тому проблем забезпеченням не буде, навіть якщо пряма бюджетна допомога від США буде меншою, ніж очікувалося", — сказала Підласа.

Зазначається, що станом на 1 січня 2024 року в Україні є 10,5 млн пенсіонерів. Нині середній розмір пенсії у країні — 5 385 гривень. Понад 65% пенсіонерів отримують менше від цієї суми. Оскільки власні доходи України вирушають практично виключно на війну, соціальні виплати та зарплати бюджетників держава фінансує за рахунок міжнародної грошової допомоги.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що наприкінці 2023 року міністр соціальної політики Оксана Жолнович говорила, що уряд може скасувати індексацію пенсії з 1 березня 2024 року у разі затримки фінансової допомоги Заходу.