Дизельний скандал: державні компанії платять сотні мільйонів трейдеру, що може бути пов’язаний з російським олігархом

Читать на русском
Автор
1342
40-річний Роман Адамов - офіційний власник «Альянс Енерго Трейду»
40-річний Роман Адамов - офіційний власник «Альянс Енерго Трейду»

Компанія "Альянс Енерго Трейд" отримала замовлення на постачання дизпалива майже на 600 млн грн державній компанії "Укргазвидобування". Все б нічого, але від "Альянс Енерго Трейду" може і досі тягнутись слід до чеченського олігарха Муси Бажаєва. Україна ввела проти нього санкції у 2022 році. Ось що відбувається.

5 лютого "Укргазвидобування" провело найбільший в цьому році тендер на закупівлю дизельного палива загальною очікуваною вартістю 1,171 млрд грн. Об'єм закупівлі в 22 500 т був розділений на 6 рівних лотів по 3 750 т, все паливо має бути поставлене до липня 2024 року.

На тендер прийшли дві компанії. Перша — підконтрольне державі ПАТ "Укрнафта", друга — один з найбільших приватних імпортерів енергоресурсів "Альянс Енерго Трейд". Судячи з усього, конкурувати між собою вони не планували в принципі, і розділили всі лоти "по-братськи". Три лоти з шести "Альянс Енерго Трейд" взяв без конкуренції, оскільки на них "Укрнафта" навіть на подала заявки. І по всіх трьох пропозиція ТОВ, яке запропонувало імпортне паливо європейського та азійського походження, була однаковою — 194,2 млн грн. Інші три дісталися "Укрнафті", яка запропонувала всюди також одну ціну за лот — 194,4 млн грн. Цікаво, що на всі лоти, де була присутня "Укрнафта", подався також і "Альянс Енерго Трейд". Однак чомусь зі збільшеними пропозиціями — 195 млн грн за лот. І торгуватися чомусь не став, дозволивши державній компанії забрати свою половину дизельного кушу без бою по стартовій ціні.

Таким чином, "Укрнафті" дісталося замовлення вартістю 583,3 млн грн, а "Альянс Енерго Трейду" — 582,57 млн грн. Економія "Укргазвидобування" за результатами такої закупівлі складе (поки що претенденти очікують рішення замовника) трохи більше 5 млн грн.

"Альянс Енерго Трейд" — не новачок у сфері постачання палива великим держзамовникам. За даними "Телеграфу", він працює на цьому ринку з 2015 року, і за цей час виграв тендерів на загальну суму майже 6 млрд грн. Найрезультативнішим для компанії став 2021 рік — тоді "Альянс Енерго Трейд" отримав замовлень від державних структур майже на 3,75 млрд грн. Фактично весь цей об’єм тоді припав на постачання дизпалива "Укрзалізниці". Остання стала клієнтом "Альянс Енерго Трейду" влітку 2019 року, після зміни влади та перерозподілу сфер впливу у секторі постачання палива державним монополіям. В тому ж 2019 році "Альянс Енерго Трейд" став найбільшим українським імпортером дизельного палива через порти з об’ємом 116 500 т, а в 2021 увійшов в топ-5 з об'ємом 107 000 т.

Проте сказати, що державні тендери приносять компанії левову частину доходу, було б неправдою. Наприклад, у тому ж 2021 році держзамовлення принесли "Альянс Енерго Трейду" близько 20% загального доходу, а у 2022 році — взагалі менше 1%.

В цьому році завдяки "Укргазвидобуванню" ця статистика має шанси трохи покращитись. Проте є питання, хто заробить на цих рекордних продажах. За даними "Альянс Енерго Трейду", 100% долею в компанії офіційно володіє 40-річний житель Києва Роман Адамов. Формально це саме так і є. Але ще в 2021 році "Наші гроші" написали, що за цією компанією стоять колишні менеджери російського мільярдера чеченського походження Муси Бажаєва. Він з 90-х років розвивав бізнес в Україні в рамках групи "Альянс". Зокрема, "Альянс" на початку 2000-х був власником Херсонського нафтопереробного заводу та мережі майже зі 150 АЗС в 12 регіонах України. Вони працювали під брендом "Альянс". А в 2007 році "Альянс" передав їх в СП з голландським нафтовим гігантом Shell, в якому отримав 49%. Зараз цей бізнес об’єднує близько 130 АЗС, ним володіє підконтрольне Shell ТОВ "Альянс Холдинг".

Роман Адамов
Роман Адамов

Як встановили "Наші гроші", Роман Адамов та його брат Герман були безпосередньо пов’язані з ТОВ "Прологістик-Сервіс", що володіло складським комплексом в Ірпені. Роман був засновником, Герман – директором. "Бенефіціарним власником цієї компанії до 2018 року був Бажаєв Ахмед Вахайович. І коли в 2018 році Бажаєв передав свою частку інвестиційній компанії "Драгон Капітал" Томаша Фіали, разом з ним із "Прологістик-Сервісу" пішли і обидва Адамови. У свою чергу, Ахмед Бажаєв – це менеджер та можливо родич одного з найбагатших російських бізнесменів Муси Бажаєва" — написало видання.

За даними "Телеграфу", Ахмед Бажаєв довгий час працював віце-президентом НК "Альянс" та пішов з компанії в 2014 році, коли сім’я Бажаєвих продала цей бізнес структурам екс-президента компанії "Роснефть" Едуарда Худайнатова. Останній створив власну групу компаній "ННК", яка функціонує на російському енергетичному ринку у якості тіньового "бек-офісу" "Роснефті". Разом з нафтовими активами Бажаєвих йому відійшла і 49% доля в ТОВ "Альянс Холдинг" (через мальтійську компанію Todwick).

Проте після початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну голандці знайшли простий та ефективний спосіб як "помножити на нуль" одного з кишенькових олігархів Путіна, не викуповуючи його долю. Shell надала ТОВ "Альянс Холдинг" екстренне фінансування (шість договорів безповоротної фінансової допомоги на суму $13,5 млн в березні-липні 2022 року), а потім на підставі рішень Палати з питань підприємництва Апеляційного суду Амстердаму була проведена допемісія акцій власника українського СП. В результаті доля Худайнатова була зменшена з 49% до 2,56%, а Shell — збільшена з 51% до 97,44%.

Саме цю операцію врахував Вищий антикорупційний суд України, який наприкінці січня відмовив Мінюсту в конфіскації на користь держави 49% долі в ТОВ "Альянс Холдинг", проте дозволив забрати актив безпосередньо Худайнатова — ТОВ "НК "Альянс-Україна". Той намагався врятувати нафтотрейдера, переписавши його на болгарина з Монако Івана Коларова, який, за даними розслідувань центру "Досьє", мав пряме відношення до компанії-власника яхти кремлівського гомункула "Шахерезада".

Судячи з усього, "Альянс Енерго Трейд" не пов’язаний з Худайнатовим. Проте досі може мати відношення до сім’ї Бажаєвих чи їх найближчого оточення. За даними "Телеграфу", попередником Романа Адамова в "Альянс Енерго Трейд" був Рамзан Абдулаєв (в 2013 році на нього була записана половина компанії). За часів Януковича він був керівником фонду братів Байсангурових у Києві. Байсангурови — це відомі чеченські боксери, і так сталося, що вони народились у тому ж селищі (Ачхой-Мартан), що і Муса Бажаєв. Останній, доречі, на сьогоднішній день перебуває під санкціями ЄС, Великобританії, Швейцарії. Канади та, звісно, України.

В "Альянс Енерго Трейді" відхрещуються від цього олігарха, проте роблять це досить суперечливо. "Компанія була заснована в 2006 році Романом Адамовим, громадянином України, одноосібним засновником ТОВ "Альянс Енерго Трейд", який ніколи не працював в структурах "Групи Альянс" (РФ). До нової команди приєдналися колишні менеджери НК "Альянс Україна" — так "Альянс Енерго Трейд" коментував публікацію "Наших грошей" та можливі зв’язки з Бажаєвим. Проте насправді, як встановив "Телеграф", "Альянс Енерго Трейд" був заснований в 2012 р іншою людиною — Наталією Бочаровою з Києва, і тільки в лютому 2013 р. в компанії з’явився Рамзан Абдулаєв, а згодом і Роман Адамов. Що викликає додаткові запитання стосовно цього бізнесу і його реальних власників.