Ціновий обман на прилавку? Чому ціни на стегно, гомілку та чверть курки так відрізняються

Читать на русском
Автор
Новина оновлена 28 жовтня 2025, 19:06

Ціни на деякі частини курятини регулює держава

Різниця в цінах на окремі частини курятини викликає здивування у покупців: чверть курки в роздрібних мережах може коштувати 96 гривень, тоді як стегно — 106, а гомілка — 105 гривень. Така цінова логіка видається нелогічною, адже чверть включає і стегно, і гомілку.

Що треба знати:

  • Українці звернули увагу, що чверть курки дешевша за стегно чи гомілку, попри більшу вагу
  • Сергій Карпенко пояснив, що держава регулює ціни лише на тушку та четверті курки
  • На інші частини м’яса мережі самі встановлюють націнку, яка може сягати 20%

Причина — у державному регулюванні, яке стосується не всіх категорій продукції. Про це в коментарі "Телеграфу" розповів виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко. Повний матеріал можна прочитати за посиланням.

Є державне регулювання, але воно стосується не всіх частин, а тільки тушки і четверті. От на це є цінова надбавка не більше 10% для мереж

Сергій Карпенко

Водночас на окремі частини — стегна, гомілки, філе — мережі можуть встановлювати вищу торговельну націнку, яка іноді сягає 20%. До цього додається маркетингова стратегія супермаркетів: періодичні акції на певні види м’яса покликані стимулювати купівельний попит на ту чи іншу позицію в асортименті.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав, що удар по столичному складу компанії "Оптіма-Фарм" — одного з найбільших дистриб'юторів лікарських засобів в Україні — може мати певні наслідки для фармацевтичного ринку. Зокрема, можливі тимчасові перебої з постачанням окремих препаратів, а також зростання цін на деякі з них. Хоча мова не йде про повсюдний дефіцит, такий розвиток подій повністю виключати не варто.