В Україні може з'явитися небезпечна дешева свинина, — експерт
- Автор
- Дата публікації
- Автор
Зниження ціни на свинину спостерігалося в минулому році саме через це
У найближчі тижні відпускна вартість виробництва свинини в Україні може суттєво знизитися — з нинішніх 75-80 гривень за кілограм живої ваги до 40-50 гривень. Однак експерти застерігають: таке падіння ціни може бути пов’язане не зі зростанням пропозиції, а з масовим демпінгом на тлі спалахів африканської чуми свиней.
Що варто знати:
- Відпускна вартість свинини в Україні може знизитися до 40–50 гривень за кілограм упродовж кількох тижнів
- Аналітик Микола Бабенко пояснив, що падіння цін спричинене масовим розпродажем інфікованих свиней через спалахи африканської чуми
- В Україні досі не впроваджено вакцину проти АЧС, яку вже три роки успішно застосовують у країнах Азії
Про це "Телеграфу" повідомив аналітик м’ясного ринку Микола Бабенко. Повний матеріал можна прочитати за посиланням.
Саме така ціна і була торік через чуму. Коли масово виникали спалахи африканської чуми у промислових комплексах, у приватних домогосподарствах, люди, щоб хоч якісь гроші врятувати, продавали інфікованих свиней
Ціна на рівні 75-80 грн/кг — це закупівельна вартість живої ваги на фермі, тобто те, скільки отримує виробник. До кінцевого споживача свинина доходить як мінімум удвічі дорожчою, адже враховуються витрати на забій, обвалку, логістику, зберігання та націнки торгівельних мереж.
Водночас, за словами експерта, в Україні досі не впроваджено вакцину проти африканської чуми свиней, хоча в країнах Азії її успішно застосовують уже третій рік.
"Вона у світі є, вона вже третій рік успішно застосовується в азійських країнах. Але у нас це просто для недобросовісних свинокомплексів був регулятор маржинальності", — наголосив Бабенко.
Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав, що на тлі російських атак на енергосистему України та нових блекаутів у соцмережах зростає занепокоєння щодо можливого подорожчання курятини. Частина експертів уже попереджає: через перебої з електропостачанням на птахофабриках ціни на м'ясо птиці можуть зрости на 20-30%, а в окремих випадках — навіть виникнути дефіцит.