Жахлива брудна калюжа: як зараз виглядає озеро Синє в Києві після відлиги (фото)

Читать на русском
Автор
552
Столичне озеро Синє
Столичне озеро Синє. Фото Світлана Крохіна

"Телеграф" побував на місці екологічної катастрофи — роботи з ревіталізації водойми так і не почались

У Києві ситуація з озером Синє на Виноградарі (Подільський район) продовжує залишатися катастрофічною. Чиновники районного і міського рівнів очікували, що після снігу та відлиги і дощів водойма саме може наповниться природнім шляхом, однак цього так і не сталося. Про що з місця повідомляє журналіст "Телеграфу".

Озеро Синє на Виноградарі
Озеро Синє на Виноградарі
Деякі екологи вважають, що причина обміління озера - інтенсивна забудова масиву
Деякі екологи вважають, що причина обміління озера - інтенсивна забудова масиву

Зокрема, дзеркало води не зросло, тож легендарне озеро продовжує нагадувати брудну калюжу чи жахливе болото.

Наприкінці минулого року стало відомо, що КМВА погодила виділення з міського бюджету 35 млн гривень на роботи з ревіталізації водойми. Однак тендер, який оголосило комунальне підприємство "Плесо" в системі закупівель Prozorro (сума торгів зросла до майже 100 млн грн) на роботи з ревіталізації озера так і не відбувся.

Обміліле дно озера поступово перетворилося на багнюку
Обміліле дно озера поступово перетворилося на багнюку

Формальні причини — невідповідність пропозиції учасника, який визначив конфіденційною інформацію, що не може бути визначена такою (відповідно до чинного законодавства); пропозиція учасника торгів не відповідала умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі.

Наразі жодні роботи на водоймі та поблизу неї не ведуть. І схоже, що після відлиги наміри розчистити водойму знову залишаться "замороженими". Яка доля нового тендеру на роботи з ревіталізації Синього — теж не відомо.

Як відомо, проблема з обмілінням цієї окраси спального масиву виникла ще 2020 року. Вже тоді на замовлення КП "Плесо" фахівці досліджували водойму. Втім, за словами місцевих, зневоднене озеро не рятують.

Територію поблизу водойми облюбовала зграя песиків, які ночують деінде і борсаються в смітті
Територію поблизу водойми облюбовала зграя песиків, які ночують деінде і борсаються в смітті

Синє озеро раніше вважалось найбільшою із вододільних водойм столиці. До обміління його довжина становила 700 метрів, ширина — до 200 м, а водна площа — близько 15 га. Живилося воно поверхневими і ґрунтовими водами. Навколо цієї водойми у 1980-х роках побудували весь Синьоозерний масив. Озеро було популярною локацією для відпочинку, купання та риболовлі. У водоймі налічували близько 10 видів риби. Періодично там проводили масштабне зариблення.

Як повідомлялось, назва озера походить від незвичного синюватого кольору води. За офіційною версією, такий відтінок дають мергелисті, супіщані відкладення, що утворилися ще в Льодовиковий період. Тож дно озера було встелене синюватим мулом.

На тлі чергового будівельного буму в столиці користувачі соцмереж висловлювали побоювання, що з часом на місці озера з'являться нові висотки, якщо все залишити, так як є.