5 найкращих антиутопій, від яких стає моторошно, але неможливо відірватися

Читать на русском
Автор
880
"Фундація" стала одним із найпопулярніших науково-фантастичних серіалів останніх років Новина оновлена 26 січня 2024, 11:05
"Фундація" стала одним із найпопулярніших науково-фантастичних серіалів останніх років. Фото постер фільму

Найпопулярніші серіали про майбутнє людства

Трохи більше місяця залишилося до виходу одного з найочікуваніших фільмів цього року "Дюна: Друга частина" Дені Вільньова. І чим ближче день прем’єри, тим менше терпіння залишається у фанів. Тому, щоб скрасити собі цей місяць, "Телеграф" зробив для вас добірку найкращих науково-фантастичних серіалів.

"Фундація" (два сезони)

iMDb — 7,6

Антиутопія знята за мотивами однойменної серії романів Айзека Азімова. Дія відбувається в Галактичній імперії, яка охоплює весь Чумацький шлях. А на чолі її стоять клони першого імператора, який об’єднав усі держави. Управителі постійно змінюються, але мають той самий зовнішній вигляд і звуть їх Світанок, День і Захід сонця. В описах життя різних планет є чіткі алюзії на різні країни. Центр імперії, де живуть правителі, нагадує футуристичний Стародавній Рим. Проте існує й опозиція під назвою "Фундація". Нею керує вчений Гері Селдон, який за допомогою математичних обчислень передбачив загибель імперії. Тому члени його організації надалі мають відродити життя.

У фільмі дуже багато цікавих сюжетних напрямків і оскільки дія серіалу відбувається в різних вимірах, то тут трапляється так, що дочка старша за матір, а загиблий знову відроджується.

"Дивний новий світ" (один сезон)

iMDb — 7

Серіал знятий за мотивами роману Олдоса Хакслі "О чудовий новий світ". Дія відбувається в Новому Лондоні, де людям начебто вдалося побудувати ідеальне суспільство. Усі людські потреби тут задовольняються. Щоправда, населення розбите на касти. А ще всі зобов’язані приймати за розкладом синтетичний наркотик. Одного разу один із героїв, вийшовши за межі міста, не встиг прийняти цю речовину і з’ясувалося, що світ зовсім не такий ідеальний, як здавалося раніше. Навіть є повстанці, які хочуть повалити цю владу.

"Видозмінений вуглець" (два сезони)

iMDb — 7,9

Цю антиутопію знято за мотивами однойменного роману Річарда Моргана, який став бестселером на початку нульових років. Тут йдеться про один із головних людських страхів — страх смерті. Тож у далекому майбутньому людство винайшло спосіб як жити вічно. Людське тіло це лише судина, в яку вміщують свідомість того, хто заплатив дуже велику суму. Або, інший варіант, потрібні вміння цієї людини. І. одного разу в тіло завантажують свідомість одного з лідерів повстанців, якого колись змогли нейтралізувати.

Ми рекомендуємо вам обмежитись першим сезоном. Це буде закінчена історія. А продовження було лише невдалою спробою розвинути успіх.

"Корпорація" (один сезон)

iMDb — 7,2

Серіал спродюсований Меттом Деймоном та Беном Аффлеком. Дії серіалу-антиутопії відбуваються у Мілуокі у 2074 році. Транснаціональні корпорації захопили владу та створили так звану "Зелену зону", де прийнятна екологія і є контроль. Головний герой Бен Ларсон, він успішний менеджер. Він одружився з дочкою однієї з керівників корпорації, тому йому виходить швидко підійматися службовими сходами. Але виявляється, що він має на меті не заробіток і не бажання купатися в розкоші. Він пробрався сюди із "Червоної зони", яка не контролюються корпораціями.

"Оповідання служниці" (п’ять сезонів)

iMDb — 8,4

Телесеріал, знятий за однойменним романом канадської письменниці Маргарет Етвуд і визнаний найкращим серіалом за версією "Золотого глобуса".

Дія цієї антиутопії відбувається у вигаданій країні, що утворилася на території США. Суспільство стало дуже релігійним і на цьому тримається місцева диктатура. У країні заборонені театри, концерти та будь-які громадські збори. Суспільство розбите на касти, де найвищі верстви роблять що хочуть. Є також каста служниць. До неї входять жінки, якими користуються найвищі чини. Вони їм потрібні як сурогатні матері, оскільки в новому суспільстві далеко не всі жінки здатні народити. Хоча й не всі чоловіки репродуктивні, але місцева релігія заперечує це і звинувачує у нездатності лише жінок.