Допомога не заблокована: Волкер розповів, чому Україні не варто переживати через розбіжності у Конгресі США

Читать на русском
Автор
1293
Курт Волкер
Курт Волкер

Більшість американців продовжує підтримувати Україну

В Україні зростає занепокоєння з приводу затримки виділення військової допомоги Конгресом США, проте, швидше за все, її виділення це лише питання часу. Крім того, Білий дім має й інші інструменти її передачі.

Як написав колишній спеціальний представник США по Україні Курт Волкер у своєму блозі для Центру аналізу європейської політики (CEPA), більшість республіканців та демократів у двох палатах Конгресу підтримують Україну і ніхто з них не хоче голосувати за це повторно у рік виборів.

"Для всіх зацікавлених сторін це означає, що краще проголосувати раніше, ніж пізніше", — повідомив він.

Волкер підкреслив, що пакет допомоги застряг не через Україну, а через розбіжності з питань міграції та контролю на власному кордоні. За його словами, у 2023 році на південному кордоні було зафіксовано близько 2,5 мільйона випадків контакту прикордонників та нелегалів, у 2022 році таких було 2,2 мільйона. Лише у грудні 2023 року близько 225 тисяч нелегалів змогли перетнути кордон, що призвело до кризи у південних штатах.

Тому він зазначає, що конгресменам політично не раціонально говорити, що уряд виділив 61 мільярд доларів для України, доки на захист кордонів не було виділено нічого.

Волкер також зазначив, що навіть демократи у приватних розмовах із республіканцями погоджуються у необхідності виділити кошти на кордон, проте розходяться у тому, як це зробити. А ось щодо України справи інакше.

"Хоча це правда, що підтримка (України, — ред.) трохи знизилася з того часу, як Росія розпочала тотальну агресивну війну майже два роки тому, але принаймні 75% членів Конгресу підтримують пакет допомоги, як і переважна більшість широкого загалу. У листопаді стало відомо, що 59% американців підтримують продовження військової допомоги, стільки ж, скільки у червні та листопаді 2022 року", — додав він.

Водночас він зазначає, що навіть якщо документ не буде ухвалено, то президент Джо Байден має інші інструменти підтримки України. Наприклад, таким є закон про "ленд-ліз" або вдатися до застосування надзвичайних повноважень.

"Якщо президент Путін вважає, що американська допомога Україні заблокована, на нього чекає шок", — додав Волкер.

Як повідомлялося раніше, через тяганину з виділенням фінансування з боку Конгресу США страждає не лише можливість Пентагону передавати нову зброю та боєприпаси, а й також обслуговувати вже передане.