Стала токсичною навіть в Африці: "союзниця" Росії викидає її з діамантового бізнесу

Читать на русском
Автор
559
Алмази
Алмази

В Анголі визнають, що співпраця з російською компанією для них була вигідна, але вся справа у збитках через санкції

Росія вже зазнала значних збитків через західні санкції, а все більше компаній починають розуміти, що вести справи з країною-агресором не дуже корисно для їхнього бізнесу. При цьому це є актуальним і для країн, які дуже далекі від російсько-української війни.

Цього разу відлуння санкцій відгукнулося на Африканському континенті, де Ангола намагається змусити найбільшу алмазну компанію Росії та світу "Алроса" вийти зі спільного бізнесу Sociedade Mineira de Catoca. Про це пише ангольське видання Expansão.

Зазначається, що для Анголи така співпраця стала токсичною, оскільки сильно б’є по можливості реалізації алмазів. До речі, Sociedade Mineira de Catoca контролює четверту найбільшу алмазну шахту у світі.

Джерела видання повідомили, що задля цього "розлучення" ангольська делегація зустрілася з представниками "Алроси" у Дубаї. При цьому росіяни готові залишити бізнес, якщо країна виплатить компенсацію за всі інвестиції за останні роки. Ангола це робити відмовляється, оскільки питання стосується їх природних ресурсів.

З травня минулого року російський алмазний бізнес став об’єктом санкцій із боку Заходу через вторгнення в Україну, що вплинуло на торгівлю алмазами в Анголі. Тому відхід "Алроса" розглядається країною як необхідність, щоб уберегти свою промисловість від збитків.

"Алроса" потрапила до списку санкцій ЄС 3 січня 2024 року. Там же виявився і її генеральний директор Павло Мариничев.

Як повідомлялося раніше, банки дружніх Росії країн вирішили посилити контроль над фінансовими операціями на тлі зростання побоювань щодо можливості потрапити під санкції Заходу. Зокрема проблеми з грошовими переказами спостерігалися в Туреччині та Китаї.