Вчені дізналися, які відео до вподоби собакам: навіщо це досліджували

Читать на русском
Автор
Чотирилапі активно реагують на активні відео
Чотирилапі активно реагують на активні відео. Фото nat-geo.ru

Відео з людьми собак не зацікавили

Собака — одна з найпоширеніших тварин для хатнього утримання. Нове дослідження Школи ветеринарної медицини Університету Вісконсіна-Медісон було спрямоване на вивчення, як поліпшити зір у собак. Проте існуючі методи виявилися недостатньо чутливими, що ускладнювало діагностику. Вчені шукали, що б могло і собак зацікавити, і допомогти вивчити якість їхнього зору.

Нещодавно опубліковане дослідження в Applied Animal Behavior Science вказує, що собаки найбільше цікавляться відео з іншими тваринами, зокрема зображеннями інших собак. Це може бути корисно для подальшого розвитку методів оцінки зору.

Автор дослідження провів анкетування власників собак щодо їхніх переглядів телевізора та реакцій своїх собак на різний контент. Було виявлено, що собаки активно реагують на відео з іншими тваринами, здебільшого проявляючи активну поведінку, таку як біг, стрибки та відстеження дій на екрані.

Інші результати дослідження показали, що вік та зір впливають на взаємодію собак з екраном. Також видно, що собаки різних порід виявляють інтерес до екрана в різному обсязі.

Цікаві висновки вчених:

  • Спортивні та пастуші породи собак, здається, дивляться весь вміст більше, ніж інші породи.
  • Відеоконтент із зображенням тварин був найпопулярнішим, а інші собаки були найбільш захоплюючими темами для перегляду.
  • Люди, здається, не дуже привабливі для собак, займаючи дев’яте місце з 17 заздалегідь визначених категорій.
  • Мультфільми зацікавили понад 10% собак.
  • Рух на екранах був сильним мотиватором уваги до екрана.

Основна мета цього дослідження — розробка методів оцінки зору у собак за допомогою відео та розуміння, як змінюється зорова увага собак з віком. Вчені в майбутньому хочуть зрозуміти, як старіння та зміни в зорі впливають на якість життя собак. У планах також порівняння процесу старіння зору у собак та людей.

Раніше "Телеграф" розповідав, як зрозуміти, що ваша собака може стати героєм. Чотири базові принципи допоможуть розвинути у тварині "супергеройські" якості.