Поводиться як справжня: вчені вперше надрукували живу тканину мозку на принтері

Читать на русском
Автор
967
Поводиться як справжня: вчені вперше надрукували живу тканину мозку на принтері

Вчені очікують значного прогресу у дослідженнях мозку

Науковці вперше змогли надрукувати на 3D принтері функціональну тканину головного мозку. При цьому вона поводиться так само як справжня і навіть здатна рости.

Як повідомляє пресслужба університету міста Медісон (штат Вісконсин, США), прогрес у цій технології дозволить допомогти вченим, які вивчають функціонування мозку та пов’язані з цим хвороби, на зразок Альцгеймера та Паркінсона.

"Це може бути надзвичайно потужна модель, яка допоможе нам зрозуміти, як клітини та частини мозку взаємодіють у людей. Це може змінити наш погляд на біологію стовбурових клітин, нейробіологію та патогенез багатьох неврологічних та психіатричних розладів", — зазначив провідний автор дослідження Су-Чун Чжан.

Зазначається, що замість використання традиційного методу друку, коли шари накладаються один на одного вертикально, вони використовували горизонтальний друк, коли шари додаються з боків.

Для цього вони використовували штучно вирощені зі стволових клітин нейрони, які помістили в м’який "гель". Текстура цього гелю була підібрана таким чином, щоб конструкція не розсипалася, але при цьому клітини нейронів могли з’єднатися один з одним.

Таким чином, штучна конструкція виявилася здатною працювати як справжній мозок, оскільки нейрони змогли передавати і приймати сигнали один від одного. При цьому вони навіть змогли це робити при поєднанні різних типів нейронів із різних частин мозку.

"Наша лабораторія унікальна тим, що ми можемо виробляти практично будь-який тип нейронів. Тоді ми зможемо зібрати їх разом практично у будь-який час та у будь-який спосіб", — додав Чжан.

За його словами, це допоможе відійти від спроб вивчити якусь конкретну частину мозку людини, а звернути увагу на те, як вона працює в системі. Це може допомогти при вивченні різних хвороб, тестуванні ліків проти них або навіть дивитися як росте та розвивається мозок.

Як повідомлялося раніше, компанія американського мільярдера Ілона Маска Neuralink вперше вживила чіп у людський мозок.