Вічна молодість не за горами: вчені створили "мисливців" на клітини "старіння"

Читать на русском
Автор
766
Вічна молодість не за горами: вчені створили "мисливців" на клітини "старіння"

Піддослідні миші менше піддавалися ефектам старіння

Вчені в лабораторних умовах "перепрограмували" імунні клітини таким чином, що вони почали полювати на клітини, які сприяють старінню.

Як говориться в дослідженні, оприлюдненому в Nature Aging, лише однієї процедури було достатньо, щоб у старих мишей покращився метаболізм і витривалість до фізичних навантажень, а молоді почали повільніше старіти й з більшою ефективністю протистояти діабету та ожиріння.

Зазначається, що вчені використовували для цього модифіковані T-клітини, щоб націлити їх на сенесцентні клітини, які беруть участь у процесах старіння.

T-клітини відіграють одну з ключових ролей в імунному захисті організму, оскільки зазвичай атакують інфіковані або інші шкідливі тіла. Крім того, вони підтримують інші клітини в процесі вироблення антитіл. Також їх використовують для боротьби з раком, для чого їх пов’язують з химерними антигенними рецепторами (CAR), здатними дуже точно зв’язуватися з конкретними антигенами, тобто "наводити" T-клітини на потрібну ціль.

Отримані в результаті клітини називають CAR-T і саме їх вирішили використати вчені для "еліксиру молодості".

Вчені відправили CAR-T боротися із сенесцентними клітинами, тобто із клітинами, які перестали розмножуватися, але ще не померли. Вважається, що вони відіграють важливу роль у старінні організму. Оскільки вони виділяють білок урокінази (uPAR), дослідники навели CAR-T на нього.

Молоді миші, які отримали одну дозу "клітин молодості" зберігали їх на весь період життя, а по ходу дорослішання у них спостерігалося менше зниження метаболізму, ніж у контрольної групи. Крім того, це також позитивно позначалося на мишах з ожирінням, які після лікування скидали вагу до оптимального значення, а також мали нормальний рівень глюкози і кращу чутливість до інсуліну.

Як повідомлялося раніше, вчені створили молекулярний "відбійний молоток" та за його допомогою успішно зруйнували ракові клітини. Для проведення експерименту їм знадобився лабораторний барвник та інфрачервоне світло.