Марсіанська сонячна пляма тріщіть спалахами: чи чекати землянам на магнітні бурі

Читать на русском
Автор
Вплив магнітних бур на людей
Вплив магнітних бур на людей. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

На світилі росте бегемот

Астроисноптики припускають, що буря, яка б мала початись ще на вихідних, може виникнути вже на початку цього тижня через викид корональної маси (СМЕ) або через спалахи плями AR3576.

Викид зі світила (CME), який, як очікувалось, 4 лютого почав би впливати на магнітне поле Землі, не прибув вчасно. Синоптики NOAA вважають, що він може прибути 5 лютого, як передає сайт відстеження космічної погоди Spaceweather.

Водночас на Сонці продовжує рости марсіанська пляма і вона настільки велика, що її видно з Марса. У понеділок. 5 лютого, вона повернеться "обличчям" до нашої планети.

Обсерваторія сонячної динаміки НАСА спостерігає за його появою над східним лімбом Сонця:

NOAA позначило цю сонячну пляму як AR3576. Вона має пів дюжини темних ядер і дивний хвіст, який більш ніж у 5 разів довший за Землю.

"Якщо у вас є окуляри для затемнення, одягніть їх і подивіться на Сонце. Ви можете побачити цього бегемота без збільшення", — кажуть вчені.

Через те, що ця пляма розташована на далекому східному лімбі Сонця, не можливо добре розглянути її магнітне поле, щоб оцінити можливу нестабільність. Однак її активна область тріщить сонячними спалахами класу М.

"Ця активність, а також її величезні розміри, припускають, що AR3576 є загрозою для ще сильніших X-спалахів", — резюмували астросиноптики.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, коли в Україну прийде потепління.