Кінець світу скасовується? Вчена розповіла, що не так з "загрозою глобального потепління"

Читать на русском
Автор
1287
Кінець світу скасовується? Вчена розповіла, що не так з "загрозою глобального потепління"

Людство зробило справді багато, щоб зупинити потепління

Останнім часом все частіше можна почути заяви про те, що глобальне потепління неминуче призведе до масштабних катаклізмів та можливої загибелі людства, проте, швидше за все, вони є перебільшеннями.

Як пояснила вчена Оксфордського університету Ханна Річі у статті для The Times, зміни, які проводить людство, хоч і здаються незначними, але все ж таки дають свій ефект.

За словами Річі перебільшення проблеми є раціональною відповіддю на її применшення, тому їй би хотілося описати більш нейтрально те, що відбувається з нашою планетою і чому дії людей все ж таки мають сенс.

Зокрема вчена зазначає, що якщо у 90-х та на початку 2000-х спостерігалося різке збільшення кількості викидів вуглекислого газу, то зараз графік суттєво сповільнився. Зростання все ще відбувається, але воно набагато повільніше. Це призводить її до висновку, що людство незабаром досягне піка, після чого графік піде вниз.

Це зокрема сталося тому, що технології не стоять на місці і альтернатива викопному паливу стала набагато дешевшою. Лише протягом останніх 10 років вартість сонячної енергії впала на 90 відсотків, а вітрової – на 70 відсотків. Крім того, електромобілі стали дешевшими в обслуговуванні, ніж традиційні автомобілі. Тим самим вчена вважає, що незабаром настане той період, коли використовувати чисті технології стане набагато дешевше, ніж покладатися на викопні ресурси.

Також вона спростувала міф про те, що підвищення температури на 1,5 градуса стане переломним моментом для Землі, за яким будуть масштабні катаклізми та інші катастрофічні зміни. Вона каже, що насправді нові проблеми додаються з кожною новою десятою частиною градуса,

"Вони зростають нелінійно: перехід від 1 до 1,5 ° C не такий радикальний, як перехід від 1,5 ° C до 2 ° C. Але немає такої прірви в 1,5 °С, після якої ми вирушимо в забуття", — зазначила вона.

Водночас вона зазначила, що люди схильні фокусуватися на дрібницях у цьому питанні і, наприклад, займатися боротьбою з пластиковими трубочками замість того, щоб подбати про відмову від бензинового автомобіля, трансконтинентальних польотів та скорочення харчових відходів.

Наприклад вона вказала, що у світі популярний тренд на їжу, яка була вирощена в місці її реалізації. Це нібито дає змогу скоротити викиди на її транспортування, проте за фактом на транспортування приходить лише 5% усіх викидів харчової промисловості.

"Те, що ви їсте, має набагато більше значення, ніж те, звідки воно береться. М’ясо — особливо яловичина і баранина — має набагато вищий вуглецевий слід, ніж більшість продуктів рослинного походження, навіть якщо вони були доставлені з Південної Америки", — наголосила Річі.

Також вчена наголосила, що перехід до органічного землеробства теж не є способом скоротити викиди і, мало того, вони можуть лише збільшитись. Хоч як парадоксально, але скорочувати викиди дуже допомагає життя в густонаселених містах, обробка харчових продуктів та ядерна енергія.

Як повідомлялося раніше, 2023 став найспекотнішим в історії людства. Середня приземна температура зросла майже на 0,2 градуса та становила 1,48 градуса за Цельсієм.