Викид із Сонця запізнюється: коли чекати на магнітну бурю та якої потужності вона буде

Читать на русском
Автор
Сонце
Сонце. Фото Новий канал

Варто готуватися до червоних днів

На Землю ще у вівторок мав би впасти канібальський викид корональної маси (СМЕ) зі світила, але цього не відбулось. За словами вчених він може прилетіти із запізненням, і додають, що наразі нашу планету турбує радіоціна буря.

Як прогнозують астросиноптики з сайту дослідження космічної погоди Spaceweather, кілька CME, які, як очікувалось, мали б вразити магнітне поле Землі 13 лютого — промахнулися або запізнилися. Найбільш ймовірно, що вони будуть 14 лютого і спровокують незначну бурю класу G1.

Водночас третій день поспіль енергійні протони від сонця падають на Землю і викликають радіаційну бурю. Проте, за словами астросиноптиків, вона потроху вщухає.

"Червоні зони на цій глобальній карті показують, де поглинаються короткохвильові радіопередачі. Частоти нижче 15 МГц майже повністю затемнені, тоді як все, що нижче 35 МГц, принаймні трохи послаблюється", — кажуть фахівці.

Варто нагадати, що радіаційна буря ніяк не впливає на стан людини, а лише викликає затемнення короткохвильового радіо всередині Полярного кола та засмічує камери деяких супутників, що обертаються навколо Землі.

Прогноз магнітних бур протягом 14-25 лютого

Згідно з графіком, який було оприлюднено на сайті Meteoagent, можна дізнатись, коли землянам чекати на будь-яке збурення.

Наразі, 14 лютого, магнітосфера планети відчуває на собі магнітну бурю 5 балів, яка протримається всього один день.

Вже з 15 по 25 лютого не прогнозується великої сонячної активності.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про е, що лютневе потепління вже має скоро завершитись і на зміну "плюсів" прийде похолодання