Ми у космосі не одні? Вчений знайшов у Тихому океані можливі докази

Читать на русском
Автор
1098
Лікар Аві Леба
Лікар Аві Леба. Фото hi-news.ru

За попередніми даними, фрагменти належать міжзоряному метеору.

У глибинах Тихого океану знайшли 800 крихітних сфер, які можуть містити підказки про позаземне життя. Склад знайдених фрагментів раніше ніколи не зустрічався на Землі.

Про це пише METRO з посиланням на ізраїльсько-американського фізика-теоретика Аві Леба. У червні 2023 року професор Гарварда та його команда піонерів вирушили в океан у пошуках доказів того, що людство не самотнє у Всесвіті.

Тодішня експедиція відкрила таємницю, що інтригує, оскільки сфери, витягнуті з дна океану під місцем вибуху метеора на висоті близько 20 км над рівнем моря, демонструють безпрецедентний склад. За словами лікаря, хоч сферули все ще аналізуються, але попередньо, вони належать міжзоряному метеору і можуть бути "природними або штучними".

"Найцікавіша річ у моїй галузі досліджень на даний момент — це сферули метеора IM1, які ми витягли з Тихого океану. Метеор рухався занадто швидко, щоб бути пов’язаним із Сонцем, тому ми знаємо, що він прибув з-за меж Сонячної системи", — сказав доктор Аві Леб.

Під час експедиції до місця метеорита професор і команда піонерів витягли 850 сферул, що є розплавленими краплями розміром з піщинку, з яких близько 10% мають позасонячне походження. Інші ж складаються із сонячних частинок. Передбачається, що метеор прилетів з-за меж Сонячної системи зі швидкістю 60 км за секунду перед вибухом біля узбережжя Папуа-Нової Гвінеї в січні 2014 року. У сферах було виявлено надзвичайно високий вміст берилію, лантану та урану.

Вважається, що крихітні кульки з’явилися з поверхні метеору.

У своїх висновках доктор Леб описав сферули як "магнітні кульки". Крім того, він поділився, яким чином їх вилучали.

"Щоб витягти кульки, були потрібні героїчні зусилля, тому що глибина океану складає близько шести кілометрів, і ми обстежили область розміром близько 11 км за допомогою магнітних саней, сподіваючись витягнути частинки розміром в міліметр розміром з піщинку... Це був складний і ризикований науковий проект, але всі зірки зійшлися. Мені вдалося отримати від донора півтора мільйона доларів на його підтримку, а потім сани, побудовані нашими інженерами, заробили. Ми змогли залишити їх на дні океану та зібрати матеріал", — повідомив лікар.

Також доктор Леб відкинув твердження про те, що сферули насправді є вугільною золою, і підкреслив аналіз об’єктів, проведений його командою.

"Концентрація елементів зовсім інша. Наприклад, уран у 1000 разів більший за стандартний склад матеріалу, з якого складається Сонячна система. Є також інші елементи, яких більше, ніж у первинному сонячному матеріалі. Крім складу об’єктів, ми вважаємо, що ще одним незалежним аргументом у користь того, що метеор прибув з-за меж Сонячної системи, є його швидкість, яка була вищою, ніж у 95% зірок на околицях Сонця, коли він увійшов до Сонячної системи», — додав професор.

Наступний крок професора — знайти більші фрагменти. Вони дозволять набагато більше дізнатися про вихідний метеор, а також побачити різницю між природними та штучними частинками.

Крім того, лікар вважає, що пошук фрагментів може допомогти знайти технології майбутнього.

"З наукової точки зору ми можемо знайти технології, які представляють наше майбутнє. Якщо інша цивілізація набагато більш розвинена, ми могли б повчитися у них. Мабуть, це змінило б наші пріоритети в той час, коли ми беремо участь у війнах, колективно витрачаючи трильйони доларів на скелю, на якій ми народилися. Можливо, виявлення у нашій поштовій скриньці листа від іншої цивілізації дасть нам іншу точку зору, тому що в космічному просторі набагато більше нерухомості», — резюмував він.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що ЗМІ вважають, що наступна велика війна між великими державами світу розпочнеться у космосі.