У путінського друга Фіцо стріляли, він поранений, стан тяжкий: всі подробиці, відео та фото (оновлено)

Читати російською
Автор
Новина оновлена 15 травня 2024, 18:00

Мотиви нападника з’ясовують правоохоронці

На прем'єр-міністра Словаччини Роберто Фіцо вчинили замах – 71-річний уродженець словацького міста Левице стріляв у політика. Наразі прем'єра доправили до лікарні у тяжкому стані, лікарі борються за життя політика.

Про це повідомляють місцеві ЗМІ, зокрема, Aktuality.sk та Cas.sk. За деякими даними, зробити замах на життя Фіцо міг письменник Юрай Цинтула, прихильник ліберальної партії "Прогресивна Словаччина". Він відкрито висловлював свою ненависть до Фіцо у соцмережах. Але інформація потребує підтвердження.

Фіцо відомий проросійською позицією та є активним противником надання Україні озброєння для захисту від агресії РФ. Але, попри це, президент України вже відреагував на напад та засудив такі дії.

"Напад на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо жахливий. Ми рішуче засуджуємо цей акт насильства проти глави уряду нашої сусідньої держави-партнера. Слід докласти всіх зусиль, щоб насильство не стало нормою в будь-якій країні, формі чи сфері. Ми щиро сподіваємося, що Роберт Фіцо швидко одужає, і висловлюємо нашу солідарність із народом Словаччини",написав він у Twitter.

Інцидент стався 15 травня після виїзного засідання уряду у місті Гандлов. Постріли пролунали після того, як прем’єр Фіцо вийшов до громадськості, після чого він одразу впав на землю. За деякими даними, правоохоронці вже затримали нападника та оточили культурний центр, а сам прем’єр госпіталізований — його вертольотом везуть до лікарні в Банськ-Бистриці. Як пише видання Plus JEDEN DEN, словацький прем’єр міг отримати три поранення: у груди, живіт та кінцівки. Стан Фіцо дуже тяжкий. Пізніше на його офіційній сторінці з'явилася інформація про те, що життя політика в небезпеці, але "все вирішиться найближчим часом".

"Я чув три чи чотири постріли. Я бачив, як Фіцо підняли з землі. Згодом стрілок був упокорений", — розповів про подію журналіст Даніель Вражда.

Очевидці повідомляють, що біля культурного центру, де відбулося виїзне засідання, стояло кілька людей. Перед тим, як із будівлі вийшов Роберто Фіцо, до них виходили й інші урядовці. Вони тисли руки присутнім і на них ніхто не нападав. Жодних антиурядових гасел люди не вигукували.

"Після стрілянини з місця події було евакуйовано трьох міністрів", — повідомляють ЗМІ.

Віцеспікер парламенту Любош Блаха заявив, що через напад на прем’єр-міністра засідання Національної ради Словацької Республіки призупинено на невизначений термін. Нападом на прем’єр-міністра займається Національна кримінальна агенція.

Імовірно стрілець, який напав на Роберто Фіцо

Також "Телеграф" розповідав про те, що російські агенти в Україні готували замах на Володимира Зеленського, Кирила Буданова та Василя Малюка. Правоохоронці затримали їх.