"Бутерброд 2.0" кинув виклик Путіну на виборах президента РФ. Хто такий "нова надія" опозиції Борис Надєждін

Читать на русском
Автор
1617
60-річний Надєждін має намір балотуватися проти 71-річного Путіна
60-річний Надєждін має намір балотуватися проти 71-річного Путіна. Фото Колаж "Телеграф"

Антивоєнний кандидат зібрав необхідні для участі підписи, але ще не подав до ЦВК

У Росії за півтора місяця до виборів президента неочікувано з'явився новий опозиційний кандидат Борис Надєждін. Політик наважився кинути виклик 71-річному Володимиру Путіну, що контролює країну понад 24 роки та навіть змінив конституцію РФ, щоб додати туди речення про можливість його президентства аж до 2036 року. Путін настільки не морочився над цією подією, що оголосив про намір балотуватися у бесіді з Жогою з "ДНР", а ЦВК зареєструвала його лише напередодні, 29 січня.

На батьківщині Надєждіна називають "єдиним антивоєнним кандидатом", бо він закликав закінчити війну (або, як кажуть у Росії, "СВО"). За нього агітують головні опозиційні політичні зірки РФ та рок-співак 90-х Юрій Шевчук, політик навіть збирав черги з охочих віддати за нього підпис, необхідний для реєстрації у ЦВК.

Хто такий Надєждін і що він обіцяє

60-річний Борис Надєждін у політиці давно, кар'єру розпочинав ще у дев'яностих, був депутатом та заступником голови місцевої ради у Долгопрудному, а потім заступником голови місцевої ради. Вибори до Держдуми 95-го року закінчилися для Надєждіна провалом і величезними боргами. Далі він ще працював помічником першого віцепрем'єра Бориса Нємцова, прем'єра Сергія Кирієнка, разом із яким пізніше працює у "Союзі правих сил". 1999 року обирається до Держдуми третього скликання, але 2003 року в його політичній кар'єрі настає пауза. У 2012 році Надєждін став довіреною особою лідера "Справедливої Росії" Сергія Миронова, а штаб Путіна зробив Надєждіна своїм спостерігачем. У 2016 році намагався повернутися до Держдуми, балотуючись вже від Партії росту, але програв фігуристці Ірині Родніній.

Зараз Надєждін є місцевим законодавцем у підмосковному місті Долгопрудному, де він і розпочинав свою кар'єру. Балотується від партії "Громадянська ініціатива", позиціює себе як ліберальний політик, виступає проти СВО, критикував репресії ЛГБТК+, зібрав аншлаг з хіпстерів під час процедури збору голосів, які він планує подати до ЦВК 31 січня. Російські медіа оцінюють вірогідність прийняття його кандидатури на рівні "чуда". Протягом останнього часу дав кілька інтерв'ю у тому числі "Медузі", це слово полюбляє вживати і Надєждін у своїх інтерв'ю. Ось найцікавіші заяви політика:

Борис Надєждін
Борис Надєждін

Позиція щодо Криму:

  • "Я обираюся в президенти Російської Федерації. Звертаю вашу увагу: не України, не Європейського Союзу, а Російської Федерації. Я, коли вступатиму на посаду, принесу присягу на Конституції Російської Федерації."
  • "Я захищатиму інтереси громадян Російської Федерації. У цьому сенсі будь-які міркування про Гаагу і так далі залиште тим, хто знаходиться навколо Гааги. А я перебуватиму в Росії та діятиму на користь громадян Російської Федерації. Включно з тими, що живуть у Криму, — звертаю вашу увагу".
  • "Україна на чолі з Зеленським хоче військовим шляхом повернути Крим і таке інше. Цього не вийде, хлопці. Тому будуть довгі переговори, звичайно, доведеться вести переговори, за всієї поваги до України, і з тими, хто зараз спонсорує Україну. Україна ж опирається переважно завдяки допомозі Заходу, Америки тощо".
  • "Ця вся історія – "чий Крим" і так далі – сильно нагадує, знаєте, такі області на кордоні Франції та Німеччини – Ельзас та Лотарингію, за які вони воювали сотні років. Франція та Німеччина воювали між собою набагато частіше, ніж Наполеон чи Гітлер у Росії. А тепер усім байдуже, де знаходиться Страсбург, Ельзас та Лотарингія. Це Франція, але там чудово говорять німецькою. Я хочу дожити до того часу, коли так само буде і з Кримом".

Хоче судити воєнних злочинців за звірства в Україні в російських судах і після реформ:

"Якщо хтось скоїв якісь страшні злочини — неважливо, це було у зв'язку зі СВО, до СВО чи після, — є російське правосуддя. Воно, звичайно, теж те ще правосуддя сьогодні — ми бачимо всі ці вироки. Але в мене в програмі, до речі, написано, що я збираюся зробити з судами, як я виправлятиму нинішню ситуацію. І в якийсь момент, коли я зрозумію, що ці суди адекватні та вирішують за законом, тоді можна буде починати розбиратися з тим, хто що зробив. А зараз цього робити просто не можна.

Чи можна судити Путіна:

"Ні, його не можна судити, бо є Конституція, є закон Російської Федерації про гарантії прав осіб, які здійснювали повноваження президента РФ. Під нього зараз потрапляють двоє громадян, як ви розумієте, — Медведєв та Путін. Відповідно до цього закону їх нізащо взагалі неможливо судити".

Про російських солдатів:

"Я російський патріот. І я служитиму своїй батьківщині та захищатиму у тому числі тих хлопців, яких політичне керівництво змусило йти на фронт. Я думаю в першу чергу про Росію, при всій повазі та розумінні страждань українського народу".

"Ми хочемо, щоб по-людськи ставилися до людей, які зараз виконують свій обов'язок, проливають кров і ризикують життям".

Хоче зупинити війну…

  • Планує оголосити перемир'я і розпочати переговори.
  • "Коли я стану президентом, у мене план такий: я насамперед запропоную перемир'я, тобто припинити стрілянину".
  • "Путін зробив фатальну помилку, почавши "СВО". Жодна із заявлених цілей "СВО" не виконана. І навряд чи здійсненна без величезної шкоди економіці та непоправного удару по демографії Росії".
  • Переговори із Зеленським вести не вважає можливим, бо виступає проти повернення Криму в Україну воєнним шляхом.

…Але прямо не відповідає навіть на питання щодо деокупації росіянами територій після 2022 року:

"Ще раз повторюю: я російський патріот і захищатиму російську Конституцію. А щодо важких переговорів, їх рано чи пізно доведеться вести".

Що про нього говорять

Попри те, що антивоєнний ліберальний російський політик зумів зібрати черги з охочих віддати за нього підпис як по Росії, так і закордоном та став сенсацією на російській політичній арені, його особистість викликає деякі питання. І перше — чи не є він узгодженим з Кремлем кандидатом, необхідним для створення видимості чесної перемоги Путіна на виборах, адже решта його опонентів чи сидить, чи вже на тому світі.

Навіть у самій Росії засумнівалися, чи не є Надєждін тлом для перемоги диктатора, що описав російський журналіст Костянтин Егерт:

"Пропонуючи Борису Надєждіну взяти участь у цьому "процесі", у Кремлі чудово знали, на що йдуть і навіщо. Вони прорахували всі, включно з реакцією громадян, налаштованих проти Путіна. Адже Надєждін більшу частину життя обертався навколо влади, нехай і на далеких орбітах за останні 20 років. Він багато разів намагався в неї повернутися, але без "втрати обличчя" (що насправді говорить про нього непогано). За ключовими для режиму темами війни він виступає хоч і сміливіше за інших, але спільно і, що найважливіше, зрівнюючи позиції України та Росії, агресора та жертви агресії".

Відомо, що Кремль запрошує на президентський боксерський ринг кандидатів, яких Путін у змозі грандіозно збити з ніг, нагадує Politico. Тому, коли Надєждін потрапив у центр уваги, виник скептицизм.

"Більшу частину своєї кар’єри, яка передувала сучасній Росії, він був на відстані витягнутої руки від влади", — пише видання, нагадуючи, що останніми роками він був частим гостем політичних шоу державного телебачення в ролі символічного ліберального боксерського мішка.

Український військовий та політичний аналітик Олексій Копитько висловив думку у Telegram, що вибори диктаторів зазвичай мають показувати тотальну підтримку, а типовий авторитарний вождь має стартувати з 65%.

"Недостатньо просто "виграти вибори". Треба 1) "виграти" з результатом 80+% і 2) зробити це порівняно чисто… Підготовчу роботу проведено. Опоненти на турбопатріотичному фланзі фізично зачищені. Роль "опонента" зверстана під ліберального кандидата Бориса Надєждіна. Який має стати уособленням несистемної антивоєнної опозиції та з тріском програти", — оцінює Копитько.

Він додав, що у разі непередбачуваних ситуацій володар Кремля зніме Надєждіна з перегонів, наприклад, якщо відчує, що омріяні 80% під загрозою. Але відмова навіть від такої стерильної конкуренції буде ознакою слабкості.

"Чим нижча реальна підтримка (нижче 80%) – тим сильніше доведеться натягувати – тим більша ймовірність ексцесів", — пише експерт.

А де інші суперники Путіна?

Через три дні після того, як Путін оголосив про свій намір балотуватися, його конкурент Олексій Навальний був оголошений зниклим безвісти. Через кілька тижнів його знайшли у виправній колонії за Полярним колом, у селищі Харп Ямало-Ненецького автономного округу РФ. За ґратами перебуває з 2021 року. У 2020 му році був отруєний "Новачком", що дало йому змогу покинути території Росії та пройти лікування у Європі, після терапії вирішив повернутися додому, де одразу потрапив під арешт.

23 серпня Пригожин загинув в авіакатастрофі в Росії

Інша впливова особа у РФ, яка наважилася кинути виклик Путіну, загадково загинула в авіакатастрофі. Мова про покійного ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, який 23-24 червня 2023 року спробував влаштувати заколот. Він разом з підконтрольними йому бойовиками піщшошв маршем на Москву, але раптово зупинив заколот і вирушив до Білорусі з частиною найманців. 23 серпня загадково загинув.

Ще один "лідер думок" у РФ, ультранаціоналіст Ігор Гіркін-Стрєлков тривалий час критикував російське керівництво за "СВО" (не за її кровопролиття, а за недостатню ефективність). Його засудили до чотирьох років колонії за звинуваченнями в екстремізмі після того, як він закликав Путіна передати владу "комусь, хто справді здатний і відповідальний" за ведення війни в Україні. У листопаді Гіркін зізнався, що хотів балотуватися на пост президента, хоча він розумів, що березневі вибори будуть "фальсифікацією" з уже зрозумілим переможцем.

Опозиціонера Бориса Нємцова, який виступав проти режиму президента РФ Володимира Путіна, застрелили у 2015 році в самому центрі Москви, на Великому Москворецькому мосту. Замовників вбивства досі не встановили.

Раніше "Телеграф" писав, що росіяни зібралися проводити свої президентські вибори також в окупованих українських регіонах, що є незаконним з точки зору українського законодавства. Захід і Київ вважають таке голосування нелегітимним. До цього окупанти поспіхом намагалися роздавати якнайбільше своїх паспортів місцевим мешканцям.