В армії не служив, але служить в іншому місці: 7 фактів про нового міністра оборони РФ

Читати російською
Автор
Новина оновлена 13 травня 2024, 13:57

"Телеграф" дізнався що відомо про російського політика

Днями російський диктатор Володимир Путін знайшов заміну колишньому міністру оборони РФ Сергію Шойгу. На його посаду він призначить 65-річного першого віцепрем'єра Андрія Білоусова. "Телеграф" вирішив дізнатися, що про нього відомо.

1. Спеціалізується на фінансах

Новий очільник Міноборони Росії ще з 1999 року входив складу колегії Міністерства економіки РФ. А також консультував чотирьох прем'єрів: Євгена Примакова, Сергія Степашина, Михайла Касьянова та Михайла Фрадкова. У Касьянова і Фрадкова він був позаштатним радником.

До 2013 року Білоусов встиг побути на низці високих економічних посад. Займався короткостроковим прогнозуванням, макроекономічним аналізом і загалом економічним розвитком. Тож Путін призначив його директором департаменту економіки і фінансів уряду, а пізніше й міністром економічного розвитку.

2. Був особистим помічником Путіна

З часом Андрій Білоусов увійшов у коло довіри Путіна. Тож хазяїн Кремля призначив його своїм помічником. Білоусов міцно тримався на цій посаді до кінця 2019-го.

Андрій Білоусов у складі радників Путіна /Відкриті джерела

Але потім щось пішло не так і 21 січня 2020 року Путін його перевів на посаду першого віцепрем’єра в уряді Михайла Мішустіна.

3. Перебуває під санкціями

Білоусов із 2022 року перебуває під міжнародними санкціями всіх країн Євросоюзу, США та низки інших держав.

Також він перебуває під персональними санкціями з боку України.

4. Не має військового досвіду, але керує дронами

Відсутність військового досвіду у Білоусова (він навіть не служив в армії) не завадило Путіну запропонувати його кандидату на посаду голови Міноборони. Речник Кремля Дмитро Пєсков пояснив це рішення необхідністю відкрити міністерство для інновацій і нових ідей. На його думку, економіка силового блоку повинна бути вписана в економіку РФ, щоб відповідати динамічним змінам.

Ймовірно на Білоусова покладають великі надії /Відкриті джерела

Відомо, що на посаді першого віцепрем'єра Андрій Білоусов очолював урядову комісію з розвитку безпілотних авіаційних систем. Простими словами, контролював виробництво "шахедів" в Росії. Про це згадано у спільному розслідуванні "Кібер спротиву" та "Inform Napalm".

Експерти американського Інституту вивчення війни (ISW. — Ред.) висловили думку, що тривала робота Білоусова міністром економіки та його залученість у інноваційні проєкти у сфері ОПК і безпілотників добре підготували його до очолення Міністерства оборони РФ.

5. Ставка на довірену особу

Аналітики ISW стверджують, що Путін вдався до нових кадрових перестановок у рамках підготовки до затяжної війни проти України. Крім того, експерти не виключають, що ці кроки можуть бути підготовкою до потенційної майбутньої конфронтації з НАТО.

Андрій Білоусов разом з російським диктатором /Відкриті джерела

Водночас відомо, що Андрій Білоусов має дружні стосунки з Путіним. А це також могло стати одним з чинників такого призначення.

6. Двічі одружений і батько

Відомо, що Андрій Білоусов вдруге одружений. Від першого шлюбу має сина Павла, якому зараз 30 років. Білоусов-молодший, як і батько, закінчив ліцей "Друга школа", а потім навчався у МДТУ імені Баумана.

7. Прихильник православних традицій

Велику частину життя Андрій Білоусов приділив релігії. Якщо вірити російським ЗМІ, то він іноді служить вівтарником в одному з православних храмів Володимирської області.

Андрій Білоусов на служінні (фото покращене за допомогою ШІ)