Народився в Україні, але все життя присвятив Росії: що відомо про радника Путіна Мединського, який яро підтримує війну

Читать на русском
Автор
Новина оновлена 24 вересня 2024, 16:48

Мединський нібито бореться з міфами про історію РФ, але сам спотворює багато фактів

Свою затяту антиукраїнську позицію показує не лише Володимир Комоєдов, який народився в нашій країні, а й колишній міністр культури та поплічник Путіна Володимир Мединський. Він також родом з України, але давно забув про свою батьківщину та відрізняється цинічними висловлюваннями на її адресу.

"Телеграф" вирішив з’ясувати, що Володимир Мединський говорить про Україну та війну, а також у яких гучних скандалах він фігурував. Він відомий як "популяризатор історії", але його підхід неодноразово критикували.

Що Володимира Мединського пов’язує з Україною

Російський політик у 1970 році народився у місті Сміла Черкаської області, яке зараз регулярно обстрілює путінська армія. Його батько був полковником у відставці та радником голови РВІО, а мати працювала лікарем-терапевтом. Враховуючи, що батько був військовим, сім’ї доводилося часто переїжджати, доки у 80-х роках вони не опинилися у столиці Російської Федерації.

Володимир Мединський народився в Україні /secretmag.ru

Політична кар’єра

У 1998 році Мединський опинився на держслужбі, він став радником директора Федеральної служби податкової поліції. У 2003 році Володимир потрапив до Держдуми, ставши депутатом від фракції "Єдина Росія".

У 2012 році Мединський отримав посаду міністра культури в уряді Дмитра Медведєва. А у 2020-му, після відставки уряду Медведєва, до нового кабінету міністрів він не увійшов. Цього ж року Мединського призначили радником президента Росії Володимира Путіна, якого він назвав "абсолютним генієм сучасної реальної політики".

Володимир Мединський разом із Путіним /svoboda.org

Скандали за участю Мединського

Мединський має два наукові ступені. У 2000 він захистив дисертацію в Російській академії державної служби при президенті РФ на тему формування стратегії зовнішньополітичної діяльності Росії. А 2011 року — дисертацію про проблеми об’єктивності висвітлення російської історії, ставши доктором історичних наук. Але другий його докторський ступінь викликав хвилю обурення у навчальній спільноті, його робота була розкритикована за ненауковість, ідеологізованість, масові помилки та плагіат. У 2017 році в РАН попросили позбавити Мединського ступеня. Але дисертаційна рада вирішила залишити ступінь.

У 2010 році у приймальні депутата Володимира Мединського провели обшук співробітники відділу з податкових злочинів УВС ЦАО. Вони вважали, що фірма "Корпорація Я", акціонером якої вже тоді значився батько Мединського, повідомляла свідомо неправдиві відомості у податкових деклараціях. Однак далі ця справа не просунулась.

Що Мединський говорить про Україну та війну

Попри те, що Україна є батьківщиною Мединського, він є українофобом. Володимир Мединський не просто підтримує військову агресію РФ, він є співавтором нового підручника історії для старшокласників, який у мережі назвали "підручником ненависті". У ньому помічник президента написав главу про війну, назвавши Україну "ультранацистською" державою.

У цьому підручнику світ представлений російським школярам у спотвореному московському баченні. Захід там згадується лише у негативній конотації, як і Україна. У ньому негативно описують українських націоналістів і згадуються так звані бандерівці. Також там описано період після 2014 року, де нібито у Києві влада захопила "хунта". І все це робиться з метою на довгі роки посилити ненависть. Смішно те, що Мединський заявляє, що бореться з міфами про історію РФ, але сам переписує історію, спотворюючи багато фактів.

Володимир Мединський випустив новий підручник з історії /TASS

Зазначимо також, що Мединський очолював російську делегацію на переговорах з Україною у Стамбулі навесні 2022 року. Він ще тоді заявляв, що без демілітаризації, денацифікації України, визнання Криму та Донбасу укладання договору між Росією та Україною є малоймовірним.

У 2023 році російський політик зазначив, що так зване "СВО" в Україні було неминучим, наголосивши, що у РФ немає конфлікту з нашою країною. Поплічник Путіна назвав Україну "частиною руської землі", тому йому "глибоко симпатичний український народ".

Володимир Мединський /https://www.rbc.ua/

Наразі Володимир Мединський продовжує обіймати посаду радника глави російської держави. Але як нещодавно стало відомо, йому готують нову посаду – куратор управління з державної політики у гуманітарній сфері. Ця структура займеться підготовкою пропозицій щодо державної культурної політики, зміцнення духовно-моральних засад суспільства, збереження традиційних цінностей та проведення держполітики в галузі історичної освіти.

"Телеграф" писав раніше, де зараз скандальний екснардеп Ренат Кузьмін, який захищав бойовиків "ДНР" і втратив громадянство. Українського політика судитимуть за державну зраду.