Є два варіанти: куди можуть вдарити США у відповідь за атаку по базі в Йорданії

Читать на русском
Автор
567
ukrinform.ua Новина оновлена 30 січня 2024, 15:24

Байден знаходиться під зростаючим тиском, що вимагає відреагувати таким чином, щоб зупинити ці атаки назавжди

Реакція США на атаку безпілотника в Йорданії, в результаті якої були вбиті і поранені американські військовослужбовці, ймовірно, буде більш потужною, ніж попередні американські удари у відповідь в Іраку та Сирії. При цьому Вашингтон побоюється спровокувати ширшу ескалацію з Іраном.

Про це повідомляють CNN та Politico, посилаючись на власні джерела. Зазначається, що зараз Джо Байден перебуває під тиском, що вимагає відреагувати таким чином, щоб назавжди зупинити ці атаки. Але найбільша проблема зараз для адміністрації президента полягає у тому, як саме відреагувати.

За словами чиновників, серед варіантів, які розглядає Пентагон: удари по іранському персоналу в Сирії чи Іраку або по іранським військово-морським об’єктам у Перській затоці. Чиновники припустили, що, як тільки президент дасть добро, заходи у відповідь, швидше за все, почнуться в найближчі пару днів і будуть хвилями спрямовані проти низки цілей.

Так, наприклад, сенатор Ліндсі Грем, виступаючи під час прес-конференції з питань імміграції у Капітолії у Вашингтоні, заявила:

"Єдине, що розуміє іранський режим, — це сила. Поки вони не заплатять за це своєю інфраструктурою і своїм персоналом, напади на американські війська продовжуватимуться".

Колишній керівник апарату ЦРУ та Пентагону Джеремі Баш вважає, що "Є відчуття, що наші заходи стримування на сьогоднішній день не були сприйняті Тегераном так, як ми сподівалися, тому ескалація неминуча".

Генерал-лейтенант у відставці Марк Хертлінг заявив, що загибель американських військовослужбовців "певно перетнула червону лінію президента", і як чиновники, так і аналітики очікують більш рішучої відповіді, яка не обов’язково обмежуватиметься однією країною або одним днем.

Іранський уряд, зі свого боку, дав зрозуміти, що удар по самому Ірану стане червоною лінією.

Колишній американський учасник мирних переговорів на Близькому Сході Аарон Девід Міллер вважає, що Іран "не може дозволити собі" прямий конфлікт із США, але може повністю нацькувати "Хезболлу" на Ізраїль або американські об’єкти, "і це може піти спіраллю".

Загалом, як пише CNN, американські чиновники вважають, що відповідь Байдена буде "потужною", але Вашингтон побоюється спровокувати ширшу ескалацію з Іраном.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, якою може бути відповідь США на загибель своїх солдатів у Йорданії.