Загибель американських військових у Йорданії. Якою може бути відповідь США

Читать на русском
Автор
752
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне. Фото Колаж "Телеграфа"

Аналітики перераховують варіанти від ліквідації іранських військових службовців до гібридної атаки без прямої відповідальності

У Йорданії цієї ночі сталося перше серйозне загострення за участі США з початку війни в Газі — внаслідок удару безпілотника по базі США "Вежа 22" біля кордону з Сирією загинули троє американських військових, понад двадцять зазнали поранення. Президент США Джо Байден поклав провину на підтримуваних Іраном маріонеток та пообіцяв відплату.

Досі США та Іран уникали прямої конфронтації. Усі погляди наразі спрямовані на ці дві країни, також оцінюється, що США та Іран небезпечно близькі до протистояння.

Що сталося

У заяві президента Джо Байдена, оприлюдненій Білим домом 28 січня, йдеться, що щонайменше троє військових Сполучених Штатів загинули, "значна кількість" отримала поранення унаслідок повітряного удару безпілотником по американській військовій базі в Йорданії. Байден акцентував на тому, що напад здійснили "радикальні групи бойовиків у Сирії та Іраку, яких підтримує Іран".

Американська база під назвою "Вежа 22"

Джо Байден пообіцяв, що США "відреагують". Деякі республіканці закликають до масових атак у відповідь як засобу стримування.

Натомість Іран заперечує свою причетність до атаки, називаючи звинувачення "безпідставними" і заявляючи, що "не брав участі в ухваленні рішень групами опору" (тобто "Вісі опору" — групи сіячів хаосу за гроші Ірану, куди входять ХАМАС, "Хезболла", єменські хусити, повстанці в Іраку та інші достойні лиця).

Мапа розташування атакованої бази від ISW

З інших повідомлень відомо, що удар прийшовся по базі матеріально-технічного забезпечення в Йорданії, відомій як "Вежа 22", передає AP. Видання повідомило із посиланням на трьох чиновників підтримуваних Іраном бойовиків в Іраку, які говорили на умовах анонімності, що атаку безпілотника на базу в Йорданії здійснила одна з іракських груп. Ополченці заявили, що їхні удари є помстою за підтримку Вашингтоном Ізраїлю у війні в секторі Газа та що вони мають на меті витіснити війська США з регіону.

Згодом у Telegram група під назвою "Ісламський опір в Іраку" взяла на себе відповідальність за загибель трьох військовослужбовців США. Вважається, що "Ісламський опір в Іраку" є загальним терміном для різних шиїтських ополченців, таких як "Катаїб Хезболла", "Нуджаба" та "Катаїб Саїд аль-Шухада", які мають тривалу історію нападів на бази США в Іраку та Сирії.

Що відомо про атаковану "Вежу 22"

База матеріально-технічного забезпечення "Вежа 22" в Йорданії знаходиться вздовж сирійського кордону і використовується військами, які беруть участь у місії консультування й допомоги йорданським силам. Структура включає американську інженерну службу, авіацію, матеріально-технічне забезпечення та війська безпеки. База обслуговує іншу військову базу за 20 кілометрів (12 миль) на північ від "Вежі 22", базу в Аль-Танфі в Сирії. Йорданська база є важливим матеріально-технічним центром для американських сил.

Площа ділянки, яку займає база, становить приблизно 700 метрів зі сходу на захід і 900 метрів з півночі на південь. Там розташовані понад 70 будівель, пише BBC.

База в Аль-Танфі була ключовою у боротьбі з "Ісламською державою" і взяла на себе роль у рамках стратегії США зі стримування нарощування військової сили Ірану в східній Сирії. "Вежа 22" дозволяє військам стежити за залишками Ісламської держави в регіоні.

Якою буде відповідь?

До цього бойові дії здебільшого обмежувалися атаками "око за око" між підтримуваними Іраном бойовиками з одного боку та США, Ізраїлем та їхніми союзниками з іншого, пише CNN. Але пряме втручання як Ірану, так і США в останні тижні, а також загибель американських військових посилили побоювання, що проксі-конфлікт між ними може перетворитися на прямий.

Міністр оборони США Ллойд Остін пообіцяв зробити все необхідне для захисту Сполучених Штатів, військ та інтересів.

За словами Омара Абу Лейли, європейського активіста, який очолює ЗМІ Deir Ez-Zor 24, підтримувані Іраном бойовики на сході Сирії почали згортати свої позиції, побоюючись авіаударів США.

В аналізі дослідницького центру Atlantic Council, йдеться, що політики США раніше вважали, що загрози з боку Ірану та його партнерів американським силам у регіоні успішно справляються, але напад у неділю показав, що це припущення було помилковим. Цей інцидент також продемонстрував "підвищену терпимість Тегерана до ризиків" у його прагненні до домінування в регіоні, оскільки шиїтські бойовики, що базуються в Сирії та Іраку, і співпрацюють з Іраном, "навряд чи здійснять таку атаку без принаймні неявної підтримки та схвалення вищого керівництва Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР)", сказав Джонатан Панікофф, директор Ініціативи безпеки на Близькому Сході.

У відповідь США можуть переслідувати іранські військово-морські активи, націлитися на керівництво єменських бойовиків хуситів і "всебічно застосувати санкції США проти Ірану", вважає Вільям Векслер, старший директор Атлантичної ради. Інші варіанти включають націлювання на іранський, а не лише проксі-персонал у Сирії та усунення окремого керівництва КВІР під час поїздок за кордон, подібно до того, що було зроблено проти Касема Сулеймані на початку 2020 року.

Видання Bloomberg з посиланням на анонімне джерело повідомило, що удар вимагатиме сильнішої реакції, ніж та, яку США робили до цього часу. Одним з можливих варіантів є прихована акція, в результаті якої США завдадуть удару по Ірану, не беручи на себе відповідальність за нього, але надсилаючи чіткий сигнал. За даними видання, адміністрація Байдена може також націлитися безпосередньо на іранських чиновників. Ця атака ставить Байдена перед необхідністю прийняти рішення, яке стане одним з найбільш важливих за час його президентства. Він хоче покарати винних у нападі та стримати Іран від його дій в регіоні. Однак це може призвести до прямої конфронтації США з керівництвом Тегерану.

Крім того, йому необхідно враховувати потенціал подальших економічних потрясінь, оскільки США протистоять хуситам, які здійснюють напади на комерційні судна в Червоному морі. Подібна ескалація також загрожує підірвати зусилля США, спрямовані на припинення вогню у секторі Гази. За оцінками аналітиків, США стоять на порозі ще більшого занурення в регіональний конфлікт.

Світ побачить відповідь США протягом наступних 24 годин, прогнозує колишній посол Великобританії в ООН Марк Лайал Грант, передає BBC. Він каже, що очікує побачити дуже сильну відповідь проти деяких "підтримуваних або афілійованих Іраном" збройних формувань, що базуються в Сирії та Іраку. Водночас він не думає, що США атакуватимуть "безпосередньо іранську землю", і він також не вважає, що іранці прагнуть подальшої ескалації. У ширшому плані він каже, що багато коментаторів очікували подальшого загострення ситуації після місяців війни в Газі, але поки що повномасштабної пожежі в регіоні не було.

Раніше "Телеграф" пояснював, що 29 січня єменські терористи з проіранського угруповання "Ансар Аллах" (хусити) завдали ракетного удару по кораблю Військово-морських сил США USS Lewis B. Puller. Судно було атаковане в Аденській затоці.