Шанувальник УПЦ МП та Олі Полякової, батько "волонтерів" на Bentley – що ще відомо про нардепа-мільйонера Геннадія Вацака

Читать на русском
Автор
2571
Народний депутат Геннадій Вацак Новина оновлена 08 квітня 2024, 12:08
Народний депутат Геннадій Вацак. Фото Відкриті джерела

Діти нардепа на лімузинах їздять закордон нібито як волонтери, а він допомагає УПЦ-МП

Поки російські хакери атакують систему "Шлях", створену для обліку виїзду за кордон військовозобов’язаних українців, багато віпів та їхніх дітей використовують її для безперешкодного виїзду за кордон під виглядом волонтерів. І серед них трапляються нащадки колоритних і неоднозначних людей.

Про це йдеться у розслідуванні "Української правди", за даними якої через один тільки "Волинський союз молоді" так виїхали і не повернулися 18 військовозобов’язаних. А всього через Волинь 2023 року залишили Україну 900 людей. І серед них – брати Станіслав та Владислав Вацаки, які нібито їздили за волонтерською допомогою для ЗСУ на супердорогих Bentley та Lamborghini.

І треба сказати, що брати можуть собі це дозволити, адже їхній батько, народний депутат Геннадій Вацак — дуже багата людина, любитель дорогих авто та прикрас. Наприклад, на весіллі його сина Владислава виступала поп-співачка Ольга Полякова.

Але що відомо про цього нардепа?

Починав у "Батьківщині", пішов у "Довіру"

Народжений 1972 року у місті Могилів-Подільський Вінницької області, майбутній політик змінив чимало робіт – був він фельдшером, офіціантом, поки 2002-го року не зайнявся бізнесом, який зробив його багатою людиною. Він заснував ТОВ "Кондитерський дім "Вацак", який успішно працює досі.

Смак до політичної діяльності у нього проявився у 2010 році, коли його було обрано депутатом Вінницької облради від партії "Батьківщина", але вже до наступного скликання через п’ять років він потрапив як член Блоку Петра Порошенка.

2019-го він вирішив піти у велику політику і як самовисуванець пройшов у Верховну Раду, ставши спочатку членом депутатської групи "За майбутнє", до якої входили в основному політики з проросійських партій. Але невдовзі перейшов у групу "Довіра".

Деякі рішення Геннадія Вацака дивують. Наприклад, під час голосування за законопроект про заборону в Україні релігійних організацій, пов’язаних із РФ, насамперед УПЦ-МП, він не підтримав цього рішення.

Під час війни Геннадія Вацака запідозрили у бажанні взяти участь у створенні нової політичної сили у його рідній Вінницькій області під егідою "Миронівського хлібопродукту". Також нардеп потрапив у скандал із гуманітарною допомогою у Могилів-Подільському, коли, на думку місцевих ЗМІ, маніпулював даними про облік гуманітарки.

Любов до розкоші та Ольги Полякової

Часто про політику Геннадії Вацака згадують у зв’язку з його витратами, які загалом зрозумілі для успішного бізнесу, який офіційно з 2019 року в основному належить синам нардепа, проте вражають.

Ще ж до повномасштабної війни народний обранець потрапив під приціл розслідувачів зі ЗМІ як людина, яка, будучи власником понад десятка об’єктів нерухомості, колекції коштовностей та авто дорогих марок, отримала від держави 200 тисяч гривень компенсації на оренду житла в Києві.

Але, як показало розслідування Bihus.Info, у квітні 2023 року Геннадій Вацак купив Rolls-Royce Cullinan у версії Black Badge 2023 року випуску, вартість якого становила близько 700 тисяч доларів.

Втім, потяг до розкоші Геннадій Вацак демонстрував ще 2018 року, будучи депутатом Вінницької облради. Коли його син Владислав одружився зі своєю обраницею Єлизаветою, 180 гостей вразили не лише весільним тортом, який споруджували чотири дні в "Кондитерському будинку "Вацак", а й виступом Ольги Полякової. Приміром, сьогодні за виступ на приватному заході співачка бере до 25 тисяч доларів, однак у 2018-му сума могла бути скромнішою.

Торт та Ольга Полякова служили окрасою весілля сина майбутнього нардепа Вацака
Весілля Станіслава Вацака

Чим володіє нардеп Геннадій Вацак

Основа статків що дозволяють здійснювати такі витрати Геннадію Вацкану — ТОВ "Кондитерський будинок "Вацак". Судячи з даних з аналітичного сервісу YouControl, нардеп залишився власником фірми, а її справи йдуть усе краще.

Причому покращення справ "несподівано" співпало з політичною кар’єрою Вацака в парламенті, всього за чотири роки з 2019 по 2022 рік, фірма збільшила доходи в 10 разів — з 48 до 480 млн грн.

Під контролем депутата та його сім’ї перебувають вісім компаній, крім кондитерської промисловості, які займаються також нерухомістю.

Нардеп встиг звітувати про свої доходи та статки за 2023 рік. Звіт вселяє повагу, лише об’єктів нерухомості у політика налічується 23, щоправда, квартир лише дві, а решта — нежитлові приміщення та земельні ділянки. І політик, як і раніше, орендує квартиру в столиці.

З рухомого майна нардеп має дороі годинники таких марок, як Hublot, Breguet та інших, а також 11 легкових автомобілів, найдешевший з яких – FIAT. Якщо врахувати, що сім інших авто — це Mercedes Benz, зрозуміло, яку марку віддає перевагу політику. Три авто, що залишилися — це Maserati, Jaguar і Land Rover. Ціну авто та коштовностей політик не вказав, як і факт покупки Rolls-Royce Cullinan у квітні 2023 року.

Але при цьому звертає на себе увагу досить мінімальний, як для людини з подібними витратами, офіційний дохід Геннадія Вацака. За 2023 рік він прозвітував про доход у 548 172 гривні, з яких 459 тисяч — це зарплата народного депутата, а решта доходу від оренди та банківських відсотків.

Цікаво, що лише його син Станіслав як ФОП заробив 996 тисяч гривень та ще 100 тисяч — від оренди майна. Дружина політика Вікторія отримала прибуток у 1 млн 338 тис. грн, з яких 1000 гривень припали на отримання "єПідтримки".

Готівкою і в банках нардеп зберігає 1 млн 922 тис. грн, а його дружина та син — ще 1 млн 116 тис. грн.

Зауважимо, що нардеп про "Слуги народу" Юрій Корявченков, також відомий як "Юзік", у своїй декларації прозвітував про вивезення сім’ї з України ще до 24 лютого 2022 року.