Facebook: 20 років в Україні. Хто має найбільше підписників та як поживає "мова ворожнечі"

Читать на русском
Автор
897
Фейсбук святкує свій ювілей
Фейсбук святкує свій ювілей. Фото youtube.com

Про те, як війна змінила український Facebook

В цю неділю, 4 лютого 2024 року, соціальна мережа Facebook відзначає 20-річчя свого існування. За цей час платформа з революційної новинки перетворилась на невід'ємну частину життя мільйонів людей, зокрема й українців.

"Телеграф" вирішив дізнатися, хто за цей час завоював серця та уми українців у мережі, та як на український сегмент Facebook вплинула війна.

Топ в українському сегменті

"Телеграф" підготував рейтинг сторінок з найбільшою кількістю підписників, який дає цікаве уявлення про те, хто має найбільшу популярність в українському сегменті Facebook.

Перше місце в рейтингу посідає сторінка чинного президента України Володимира Зеленського. Лише у згаданій платформі його акаунт налічує 3,2 млн фоловерів. Цей же рекорд Зеленський повторює і в інших соціальних мережах. Наприклад, кількість підписників в Інстаграмі перетнула позначку в 16,4 мільйона.

Другу сходинку рейтингу посідає п’ятий президент України Петро Порошенко з 2,5 мільйонами підписників.

Першим із ЗМІ та відповідно на третьому місці в рейтингу є сторінка "24 канал" (2,5 мільйона читачів). Хоча не всі медійні сторінки увійшли до топу, їх значна присутність у рейтингу говорить про одне: в умовах війни українці прагнуть бути в курсі подій та не втрачають цікавості до політики.

Фото рейтинг Телеграфу українських сторіное на фейсбук за кількістю підписників
Топ-30 українських акаунтів за кількістю фоловерів

Від скромного гуртожитку до світового гіганта

Facebook, який нині налічує понад 3 мільярди активних користувачів, розпочав свою скромну подорож у кімнаті гуртожитку Гарвардського університету. У 2004 році Марк Цукерберг, тоді 19-річний студент, створив сайт під назвою "TheFacebook", який мав на меті з'єднати студентів Гарварду. Сайт швидко здобув популярність і незабаром розширився на інші університети, а потім і на весь світ.

У 2006 році Facebook стає доступним для всіх користувачів Інтернету віком від 13 років з дійсною адресою електронної пошти. З того часу платформа постійно еволюціонувала, додавала нові функції та можливості, такі як стрічка новин, групи, події, чат та багато іншого.

Вже у 2008 році Facebook став найбільшою соціальною мережею у світі з понад 150 мільйонами активних користувачів. Того ж року він з'явився і в Україні.

З того часу Facebook розширював географію користувачів, а його трафік стабільно зростав. Наприкінці тижня 13 березня 2010 року Facebook відвідало більше людей, ніж Google. За даними газети The New York Times, капіталізація Facebook станом на 2 січня 2011 р. становила 50 мільярдів доларів.

За останніми ж підрахунками, тобто у 2024 році, американська корпорація Meta Platforms, Inc. (до 28 жовтня 2021 року — Facebook, Inc.) збільшила свою вартість до 911,054 мільярда доларів. За прогнозами, до кінця першого кварталу 2024 року кількість активних користувачів щомісяця досягне 3,07 мільярда. З них — 16,8 млн — українці.

Facebook: не без критики з боку України

З початком повномасштабної війни Росії проти України тематика українського контенту в Facebook, як і в інших соціальних мережах, зазнала значних змін. Нерідко дописи користувачів стають каталізаторами для державних розслідувань та інших суспільних змін. Втім, війна оголила для Facebook іншу проблему: нерозуміння, що робити з кремлівськими фейками та маніпуляціями.

Не секрет, що поточна система модерації Meta, якій належать соцмережі Facebook та Instagram, а також месенджер WhatsApp, працює не на користь українських користувачів та медіа. Блогери, журналісти, волонтери, медіа — усі потерпають від правил корпорації. Зазвичай українські акаунти обмежують через так звану "мову ворожнечі".

Окрім того, ще нещодавно полк "Азов" був внесений до списку заборонених організацій у Meta. Хоча він не має нічого спільного з неонацизмом.

Попри постійні діалоги за два роки великої війни Meta так і не змогли налагодити алгоритми на платформах, що мали б ефективно протидіяти російській пропаганді й не перешкоджати поширенню правди про Україну, українців і розв’язану Росією війну.

Лише у лютому 2023 року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив про перші домовленості з Meta про перегляд своєї політики стосовно українців. Обговорювалося навіть відкриття відповідного офісу в Україні.

"Бюрократичні роботи тривали пів року, та скоро ми побачимо перші поступки з боку корпорації Марка Цукерберга. Результатом оновлення алгоритмів має стати дозвіл блогерам та медійникам вільно висвітлювати події пов'язані з війною в Україні. Однак зміни будуть поступові", — сказав тоді Федоров.

Наразі невідомо, чи могла б компанія Meta розв'язати ці непорозуміння швидше, якби мала бажання, а також чи справді нам очікувати на відкриття офісу Meta в Україні.

Утім, вже 21 березня 2022 року мережу Facebook було офіційно заборонено в Росії. І, ані модераторів, ані офісу в РФ компанія не має, запевняють представники Meta.