Україна відкриває код "Дії" для іноземців: чи є тут небезпека

Читати російською
Автор

"Дія" може бути легко адаптована до потреб інших країн

Кабінет Міністрів України 14 лютого ухвалив рішення про відкриття коду мобільного застосунку "Дія" для розробників з інших країн. Тепер код українського додатка зможуть використати за кордоном і на його основі розробити свої власні застосунки.

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації у своєму Telegram. Пишуть, що тепер іноземні розробники побачать, наскільки якісним є український продукт.

"Тепер код Дії зможуть використовувати розробники з інших країн та на його основі робити свої застосунки. Іноземні колеги побачать, наскільки якісні державні продукти ми створюємо. Також завдяки відкритому коду кожен зможе впевнитися в прозорості Дії, оцінити логіку роботи застосунку та запропонувати зміни, які допоможуть нашій команді зробити Дію ще кращою", — йдеться в повідомленні.

Також в Мінцифрі одразу зауважили, що дані українців залишатимуться в повній безпеці, адже буде створено "тестовий простір без доступу до реєстрів з імітацією отримання інформації". В повідомленні підкреслили, що безпека даних українців — перший пріоритет.

Відкриті дані використовує більшість розробників топових застосунків з усього світу, бо це допомагає розвинути та масштабувати продукт, стверджує очільник Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Весь світ зосереджує увагу на open-source продуктах… Топові світові продукти працюють на відкритому коді. Наприклад, естонський застосунок X-Road — на його основі ми побудували систему Трембіта, яка відповідає за швидкий обмін даними між реєстрами. Шлях до всіх найкрутіших державних рішень — в open-source. Дія буде першою", — написав у своєму Telegram міністр.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" повідомляв про те, що у застосунку "Дія" з'явилася мапа укриттів. Тепер українці мають швидкий доступ до цієї інформації.